Ik reis door het leven om ernaar te kijken

Gijs Scholten van Aschat leest elke week een fragment uit 'Kroniek van een leven dat voorbijgaat', notities uit het dagboek van de Portugese dichter Fernando Pessoa. Vandaag aflevering 2: "Het leven is een reis die sommigen ondernemen als handelsreiziger, anderen in het huwelijksbootje en weer anderen, zoals ik, als toerist. Ik reis door het leven om ernaar te kijken."

Tags

Pessoa Proza
Illustratie: Floris Tilanus; Foto: Iris Planting/Lumen

Al meer dan 1000 ILFU leden steunen de fictie. Jij ook?

Vertel me meer

Pessoa aflevering 2

Audioboek van 'Kroniek van een leven dat voorbijgaat' van Fernando Pessoa, voorgelezen door Gijs Scholten van Aschat.

Fragment 249, 1917

Het leven is een reis die sommigen ondernemen als handelsreiziger, anderen in het huwelijksbootje en weer anderen, zoals ik, als toerist. Ik reis door het leven om ernaar te kijken. Zoals het een goede toerist betaamt, bezie ik alles als landschap – velden, steden, huizen, fabrieken, lantaarns, cafés, vrouwen, pijn, vreugde, twijfels, oorlogen, oogst. Om alles uit mijn reis te halen wat erin zit, wil ik zoveel mogelijk voelen in een zo kort mogelijke tijd. Alles voelen op alle wijzen, van alles houden op alle manieren, het zien en aanraken van de dingen zonder ze op te pakken, ze voorbijlopen zonder om te kijken – dat lijkt me de enige waardige bestemming voor een dichter.

OVER FERNANDO PESSOA

Fernando Pessoa (1888-1935) is zeker drie van de bekendste schrijvers van Portugal. Veel van zijn werk verscheen in Nederlandse vertaling, waaronder de poëzie geschreven onder de heteroniemen Alberto Caeiro, Álvaro de Campos en Ricardo Reis en het Boek der rusteloosheid.

Kroniek van een leven dat voorbijgaat werd vertaald door Michaël Stoker en uitgegeven door Uitgeverij Van Oorschot.

Gijs Scholten van Aschat leest elke week een fragment uit het boek, met als gedachte: van wekelijks een stukje Pessoa kan de wereld alleen maar opknappen. De fragmenten zijn voor iedereen gratis te beluisteren, ILFU-members het complete, twaalf uur durende audiobook gratis downloaden en beluisteren via Mijn ILFU. (Hier kun je ILFU-lid worden).

De tekening van Pessoa is van de hand van kunstenaar Floris Tilanus, de foto van Gijs Scholten van Aschat is gemaakt door Iris Planting/Lumen.