Foto: Michael Kooren

NK Poetry Slam

Als tegenhanger van beschaafde poëzievoordrachten ontstond in de jaren ’70 in Amerika het idee van de eerste poetry slam, oftewel een verbale bokswedstrijd voor dichters. Sinds 2003 worden er ieder jaar weer rake klappen uitgedeeld tijdens de poetry slam finale: zonder twijfel de spannendste taalstrijd van Nederland. Wie weet er met genoeg creativiteit en interessante woordspelingen op toneel te verschijnen om door te gaan tot het eind? Het publiek bepaalt.

Soort

Poëzie

De jury, bestaande uit drie bekende gezichten met verstand van het gesproken woord, is genadeloos en beoordeelt zowel de tekst als de voordracht van de deelnemers. Wel is uiteindelijk is de stem van het publiek doorslaggevend: de dichter die het hoogst scoort bij het publiek, gaat naar huis met de titel Slampion, €1000 en de Gouden Vink wisseltrofee.

NK Poetry Slam 2024

Over de wedstrijd

Sinds 2002 wordt er een jaarlijks Nederlands Kampioenschap Poetry Slam georganiseerd. De eerste vier jaar door Wintertuin, en sinds 2006 door het Poëziecircus in Utrecht dat inmiddels is gefuseerd tot Het Literatuurhuis en vervolgens ILFU.

Wie heeft de beste beeldspraak, de mooiste metaforen, de voortreffelijkste voordracht, kortom: wie is de beste poetry slammer van het jaar?

Klik hier voor het reglement

Foto: Maarten Mooijman

Ook meedoen?

De deelnemers aan het NK Poetry Slam komen voort uit regionale voorrondes verspreid over het hele land. Om in aanmerking te komen voor een plek op het NK is het dus belangrijk om in de gaten te houden wanneer er bij jou in de buurt iets wordt georganiseerd.

Heb je nog niet zo veel ervaring met voordragen voor publiek? Kijk dan vooral op de Poetry Slam Coaching pagina voor tips en oefeningen van professionals. Hiermee kun je hopelijk weer even vooruit!

U-Slam


In Utrecht kun je terecht bij de U-slam. Na afloop van de voordrachten stemt het publiek door middel van een roos hun favoriet naar de jaarfinale. Degene die ook deze avond weet te winnen mag door naar het NK Poetry Slam.

Wil je je opgeven voor één van de komende U-slams? Stuur dan een mail naar sophie@ilfu.com met een korte biografie van jezelf en drie gedichten.

We zijn ook altijd op zoek naar muzikanten die een kort optreden willen verzorgen tijdens de U-slam. Interesse? Stuur ook dan een mailtje naar sophie@ilfu.com.

Alle voorrondes

Houd de facebook You On Stage in de gaten voor de voorrondes in Vlaanderen.

Winnaar NK Poetry Slam 2023: Nicole Kaandorp

'Nicole, ik ga niet met je battelen, ik vind dat echt een raar concept. Ik ga mét je zijn. Vind je het goed als ik heel even mijn hand op je schouder leg?' Zo begon Eelco Couvreur zijn battle tegen Nicole Kaandorp op de finale van het NK Poetry Slam, die op 23 september tijdens ILFU plaatsvond. Finalisten Nicole Kaandorp, Eelco Couvreur, Kylie Lyandra, Yanaika Zomer, SorayaSpeaking, Sven Vek, Hava Güveli en Sander Ausems namen het deze avond tegen elkaar op, en bij de laatste battle waren alleen Couvreur en Kaandorp nog over.

Wat volgde was volgens presentatoren en juryleden 'de liefste battle ooit', waarbij de finalisten elkaar lachend en met zachte hand uitdaagden om een prijswinnend optreden te geven. Nicole Kaandorp werd uiteindelijk gekroond tot de nieuwe Poetry Slampion.

Nicole Kaandorp (Boedapest, 1997) schrijft korte verhalen, essays en podiumpoëzie. Ze maakt muziek in het bandje Kopje Onder, presenteert en organiseert literaire programma's in Utrecht en haar woonplaats Amsterdam, en is onderdeel van de redactie van Mensen Zeggen Dingen. In 2019 won ze de Lowlands Schrijfwedstrijd met het korte verhaal Linnen, over een stel dat doet alsof ze elkaar niet kennen, met alle gevolgen van dien. Relaties en hoe daarover te communiceren keren vaker terug in haar werk, evenals opsommingen en heldere details. Ze won de voorronde van Poetry Slam Vrijburcht.

Dit waren alle finalisten van het NK Poetry Slam 2023

Sander Ausems // Eelco Couvreur // Hava Güveli // Kylie Lyandra // SorayaSpeaking // Sven Vek // Yanaika Zomer

Alle Nederlands Kampioenen Poetry Slam

2022: Tom Driesen
2021: Monique Hendriks
2020: Martje Wijers
2019: Maxime Garcia Diaz
2018: Ozan Aydogan
2017: Else Kemps
2016: Carmien Michels
2015: Daan Zeijen
2014: Daniel Vis
2012: Laura van der Haar

2011: Kira Wuck // 2010: Daan Doesborgh en Martijn Teerlinck // 2009: Ellen Deckwitz // 2008: Najiba Abdellaoui // 2007: Bernhard Christiansen // 2006: Krijn Peter Hesselink // 2005: Sander Koolwijk // 2004: Sven Ariaans // 2003: De Woorddansers // 2002: Erik-Jan Harmens

Wat is Poetry Slam?

Een poetry slam (naar Engels, to slam oftewel smijten, slaan) of poëzieslag is eigenlijk een kruising tussen literatuur en sport. Enkele slamdichters, kortweg 'slammers', gaan op een podium (vaak in een club of café) een wedstrijd met elkaar aan. Binnen een bepaalde korte tijd en in een paar rondes dragen de dichters hun gedichten voor. Het publiek en/of de jury bepaalt wie de beste is. Iedereen mag zijn kans wagen; in de loop van de avond worden de besten geselecteerd.

Bij poetry slam is zowel de inhoud als de voordracht belangrijk. Uiteindelijk gaat het maar om één ding: het publiek enthousiast maken. Er zijn veel verschillende soorten dichters actief als slammer: absurdistische, geëngageerde, hermetische, experimentele, klassieke, cabareteske en rapachtige dichters, sonnetenschrijvers en klankdichters. Vaak worden de gedichten uit het hoofd voorgedragen. Meestal krijgen de dichters 3 minuten voordrachtstijd per ronde, soms ook meer. Het publiek stemt meestal met applaus, briefjes of fiches. In Nederland zijn er ook vaak vakjury's die bepalen wie er wint. Poetry slams zijn populair vanwege de ongedwongen sfeer en de laagdrempeligheid. De deelname aan poetry slams is doorgaans open voor iedereen.

Lees meer

Poetry Slam Coaching

In de aanloop naar het NK Poetry Slam 2020 organiseerde ILFU een coachingtraject voor de halve finalisten. Schrijvers, dichters, performers en slammers deelden in dit traject op meerdere manieren hun kennis met de halve finalisten.

Op het programma stonden een workshop over performance van Babs GonsAlexis de Roode ging in een workshop in op schrijven voor poetry slam en Lisa Weeda maakte de halve finalisten wegwijs op de weg van podium naar uitgever.

Carmien Michels deelde zeven onmisbare tips met de slammers om te schitteren op het NK Poetry Slam en Aisa Winter gaf de slammers en workshop stage presence voordat ze het NK podium in de grote zaal van Tivoli betraden.

Ben je een poetry slammer of ben je van plan te beginnen? Heb je je (nog niet) voor het NK geplaatst of sta je op het punt mee te doen aan een voorronde? Lees op deze pagina wat de coaches met de halve finalisten van het NK Poetry Slam 2020 deelden. Op dezelfde pagina vind je in de Tips voor deelname aan een slam, advies over friemeldrift, battle-strategie en hoe contact te maken met je publiek.

Lees meer