1000 Dichters

De Nacht van de Poëzie on tour! Vanaf zondag 24 september lezen 1000 dichters dagelijks gedichten voor in 13 steden in Nederland en Vlaanderen. De marathonsessies in boekhandels, met muzikale en literaire onderbrekingen, zijn gratis te bezoeken of per livestream te volgen op deze pagina. De teller staat inmiddels op 1.008 dichters (!) maar je kunt je in een paar steden nog steeds opgeven.

For English see this link

Dit jaar vindt de 40e editie van het mooiste poëziefeest van Nederland, De Nacht van de Poëzie, plaats. Om dat te vieren pakt ILFU groots uit met de heerlijk megalomane tweeweken-durende manifestatie 1000 Dichters.

Op 24 september trappen we 1000 dichters af tijdens de Utrechtse Boekenmarkt op het Vredenburgplein met de officiële beëdiging van onze nieuwe Dichter des Vaderlands: Babs Gons. Haar eerste gedicht zal het officiële startsein zijn van twee weken onophoudelijk voordrachtsplezier waar iedereen naar kan komen luisteren en dus ook zelf aan kan deelnemen. Daarna volgt een tournee van twee weken langs boekhandels in alle provincies in het land en keert de karavaan op 7 oktober weer terug naar Utrecht voor de duizendste dichter en 's avonds natuurlijk de 40ste Nacht van de Poëzie.

Alle optredens zijn online per livestream te volgen en terug te zien op de pagina https://ilfu.com/1000dichters. Uiteindelijk vormen ze een online poëziebloemlezing van duizend voorgedragen gedichten, die samen de veelzijdigheid van de Nederlandse poëzie laten horen, in alle talen en dialecten die er in ons land worden gesproken.

De Line-up van 1000 Dichters:

1000 Dichters: de tournee

1000 Dichters: aanmelden

Er treden op De Nacht van de Poëzie jaarlijks twintig dichters op, terwijl het Nederlandse taalgebieden enkele honderden gepubliceerde en professioneel voordragende dichters telt, enkele duizenden aspirant dichters en nog veel meer beoefenaars die in hun vrije tijd gedichten schrijven. Onderzoeken kwamen in het verleden zelfs tot 600.000 à 800.000 mensen die op regelmatige basis gedichten schrijven. Ter gelegenheid van de 40ste Nacht geven we duizend van hen de gelegenheid om op te treden op deze eenmalige Nacht van de Poëzie on tour. 

De 1000 Dichters marathon start en eindigt in Utrecht maar daartussenin trekt de karavaan langs boekhandels door Nederland en Vlaanderen. Van De Groene Waterman in Antwerpen tot Van der Velde in Harlingen en van Boekhandel Dominicanen in Maastricht tot De Nieuwe Bibliotheek in Almere; overal lezen tientallen mensen hun eigen gedichten of die van een ander om ons te ontroeren en amuseren met de kracht en de schoonheid van het mooiste literaire genre dat we tot onze beschikking hebben: de poëzie. Naast de aangemelde dichters zijn er ook optredens van bekende dichters, voorlezers en muzikanten. Deelnemers kunnen zich aanmelden voor een plaats en tijdstip naar keuze om ofwel een gedicht van eigen hand ofwel een favoriet gedicht van een andere dichter voor te lezen. Deelname en toegang zijn gratis.

Meld je aan en lees mee!

Meld je hier aan om voor te dragen op de marathon. Lees een gedicht van jezelf of van een dichter die je bewondert, in de taal van jouw keuze.

Meld je aan
Meld je aan en lees mee!

Mee als vrijwilliger?

Gezocht! Vrijwilligers die meewillen op de nu al legendarische tour tijdens de 1000 Dichters marathon. Ben je minstens 3 dagen van 11:00-18:00 uur beschikbaar (ex. reistijd) om het productieteam van 1000 Dichters te helpen met gastenontvangst, decors klaarzetten, en poëzie luisteren?

Meld hier aan
Mee als vrijwilliger?

1000 dichters: de geschiedenis

Het idee voor 1000 Dichters komt van dichters F. Starik en Vrouwkje Tuinman. Starik wilde in 2003 een groot poëziefestival in Amsterdam organiseren. “Een nacht van de poëzie in extremis,” aldus Starik. “Met duizend dichters in een niet-hiërarchische opstelling, in de zekerheid dat de gelauwerde, het aanstormend talent, en ook de oude, al bijna vergeten dichter, de ontheemde vluchteling, de jonge verliefde, de medaillewinnende sportman, de derdejaars van de kunstacademie, alsmede zestien ambitieuze letterenstudenten uit Nijmegen, de dove die gedichten voordraagt in gebarentaal, de wanhopige huisvrouw die haar enige kind verloor, de maatschappelijk geslaagde accountant die in de avonduren een gemankeerd dichterschap koestert, de stotterende verkoopster van de daklozenkrant die in de kantlijn schrijft, de lijder aan een zielenpijn, zieleNpijn, omdat je tegenwoordig immers ook panneNkoek moet schrijven, in de zekerheid slechts dat ieder die avond 1 prachtig vers opzegt: namelijk het mooiste dat er ooit geschreven is.” Ze leurden met het plan bij Carré en het Concertgebouw, twee jaar later bij Vredenburg en de Utrechtse Stadsschouwburg en in 2009 nog eens bij de Leidsepleintheaters in Amsterdam; enthousiasme alom maar sponsors waren maar mondjesmaat te vinden. Nu, twintig jaar later en vijf jaar na Stariks dood, is de tijd er wél rijp voor en komt het plan van Starik & Tuinman alsnog tot leven, op tournee door stad en land.

In 2005 maakte Starik al een trailer voor 1000 dichters. Nooit gebruikt, want het evenement moest ook dat jaar helaas worden afgeblazen.