Over ILFU

ILFU (International Literature Festival Utrecht) is een jaarlijks festival én een dagelijks online platform voor literatuur. We halen de beste schrijvers van de wereld naar Utrecht tijdens ons festival, publiceren werk in opdracht op ons platform en bieden verschillende cursussen aan om je te verdiepen in de achtergronden en geschiedenis van de literatuur. De missie van ILFU is te laten zien dat literatuur ertoe doet en dat iedereen fictie nodig heeft om zichzelf en de wereld beter te begrijpen. In tijden waarin er wordt geklaagd dat er minder wordt gelezen, het aantal bibliotheekleden drastisch terugloopt en boekhandels sluiten, wil ILFU een tegengeluid laten horen door de kracht van fictie te vieren. Er wordt veel moois geschreven, er zijn elk jaar weer meer mensen die ons festival en platform bezoeken: de literatuur is springlevend en bovendien van belang voor een gezonde samenleving. Mensen die onze missie delen kunnen nu ook lid worden van ILFU.

Op deze pagina lees je meer over ons duurzaamheidsbeleid, onze toegankelijkheid, de ILFU Gedragscode en de ANBI-gegevens.

ILFU: Chimamanda Ngozi Adichie houdt Belle van Zuylenlezing

Het ILFU team

Festivalprogrammering
Sophie Kok
Daphne de Heer
Mirjam van Hengel
Maya Reus Yazdanbakhsh

Redactie online platform
Gijs Wilbrink (hoofdredactie)
Lisa Prinsen
Tessa Berrevoets

Productie
Eline Driest (hoofdproducent)
Tessel Rijneveldshoek

Marketing & Communicatie
Nanda Brouwer (hoofd marketing & membership)
Ronnie Kroes
Suus van de Kar (social media & tekst)
Charlotte Huizink (pers)

Publieksparticipatie
Hidde van Greuningen

Directeur-bestuurders
Michaël Stoker (algemeen directeur)
Monique Dirven (zakelijk directeur)

Het festival

Het ILFU brengt sinds 2018 verschillende grote literatuurevenementen van de afgelopen jaren en decennia samen: de Nacht van de Poëzie (anno 1980), het NK Poetry Slam (2002), het klassiekersfestival Literaire Meesters (2009) en het internationale festival City2Cities (2011). Deze bestaande ingrediënten, aangevuld met nieuwe programma-onderdelen in een twee weken durend festivalprogramma, maakt het ILFU tot een avontuurlijke viering van de literatuur in al haar verschijningsvormen.

Meer over het festival
Het festival

Het platform

Uit de combinatie van de behoefte van het publiek aan online literatuuraanbod en de behoefte van de organisatie aan een verdienmodel is het online platform geboren dat sinds 9 september 2021 online is. Op het platform publiceren wij dagelijks nieuwe verhalen: nieuwe, in opdracht geschreven verhalen, eerder gemaakt werk of fragmenten uit het rijke archief. Op Mijn ILFU kunnen leden livestreams van het festival bekijken, zo nu en dan extra verhalen of producten downloaden en kaarten voor evenementen met 20% korting bestellen. Honderd procent van de bijdragen van leden besteden we aan de honoraria van schrijvers.

Meer over het platform en het ILFU Membership
Het platform
Typhoon op De Nacht van de Poëzie 2015
ILFU Book Talk met Colson Whitehead
Belle van Zuylenlezing 2020 van Margaret Atwood
Chimamanda Ngozi Adichie met de Belle van Zuylenlezing 2019

Toegankelijkheid

ILFU vindt het belangrijk om evenementen te maken die toegankelijk zijn voor zoveel mogelijk mensen. De verschillende locaties waar evenementen plaatsvinden hebben hun eigen toegankelijkheidsbeleid en wisselende mogelijkheden voor slechthorenden of visueel beperkten.

Meer over de toegankelijkheid van ILFU
Toegankelijkheid

Duurzaamheid

ILFU wil klimaatneutraal worden. Om dat te bereiken is in de achterliggende jaren al een aantal stappen gezet, maar er moeten er nog vele volgen voordat het zover is.

Meer over het duurzaamheidsbeleid van ILFU
Duurzaamheid

Gedragscode | Code of conduct

ILFU wil een plaats te zijn waar iedereen zich veilig voelt en waar iedereen met respect behandeld wordt. We geloven dat iedereen verantwoordelijk is voor een veilige en goede sfeer en vragen daarom om een collectieve inzet van alle medewerkers, artiesten en bezoekers.

Meer informatie over de ILFU Gedragscode
Gedragscode | Code of conduct

ANBI

Het ILFU International Literature Festival Utrecht is de merknaam waaronder stichting Het Literatuurhuis al haar activiteiten presenteert. Stichting Het Literatuurhuis is een stichting zonder winstoogmerk en heeft de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Meer ANBI-informatie
ANBI

Een festival en platform voor alle lezers
Het ILFU is er voor iedereen die zichzelf lezer noemt. Veel mensen bestempelen zichzelf misschien niet als lezer maar kijken wel naar Netflix-series en films gebaseerd op boeken. Of luisteren naar de teksten van muzikanten zoals Bob Dylan, winnaar van de Nobelprijs voor literatuur. Het ILFU zoekt alle uitingen van literatuur op en werkt daarom samen met allerlei partners zoals het Nederlands Film Festival, muziekfestival Le Guess Who?, Bibliotheek Utrecht en Theater Kikker. Het festivalhart bevindt zich in TivoliVredenburg waar veel van de programma’s plaatsvinden.

Literatuur centraal in Utrecht UNESCO City of Literature
In de twee weken van het festival biedt het ILFU literatuur een centrale plek in de maatschappij en in de openbare ruimte. Het festival vindt plaats op allerlei locaties in de stad Utrecht, een UNESCO City of Literature. Het ILFU beijverde zich in 2017 om deze titel aan Utrecht toe te kennen, wat in november van dat jaar daadwerkelijk is gebeurd. Sindsdien is Utrecht UNESCO City of Literature (UUCOL) een samenwerkingsverband van alle letterenpartijen in de stad, zoals De Bibliotheek Utrecht, VBK Uitgevers, het Utrechtse Boekhandels Overleg, de Universiteit Utrecht, het ILFU en Festival Mooie Woorden. Het collectief moet op termijn een lokaal antwoord worden op het dalende leesplezier en de coördinerende rol voor de Utrechtse letterensector op zich nemen. Als City of Literature zetten alle partijen zich in voor UNESCO’s Global Goals for Sustainable Development. Het festival streeft ernaar om een inclusief, duurzaam en toegankelijk festival te zijn.