Over ILFU

ILFU is een jaarlijks festival én een dagelijks online platform voor literatuur. We halen de beste schrijvers van de wereld naar Utrecht tijdens ons festival en publiceren werk in opdracht op ons platform. De missie van ILFU is te laten zien dat literatuur ertoe doet. In tijden waarin er wordt geklaagd dat er minder wordt gelezen, het aantal bibliotheekleden drastisch terugloopt en boekhandels sluiten, wil ILFU een tegengeluid laten horen. Er wordt veel moois geschreven, er zijn elk jaar weer meer mensen die ons festival en platform bezoeken: de literatuur is springlevend en bovendien van belang voor een gezonde samenleving. Mensen die onze missie delen kunnen vanaf dit jaar lid worden van ILFU.

ILFU: Chimamanda Ngozi Adichie houdt Belle van Zuylenlezing

Het ILFU team

Festivalprogrammering
Sophie Kok
Daphne de Heer
Mirjam van Hengel

Redactie online platform
Gijs Wilbrink (hoofdredactie)
Lisa Prinsen
Tessa Berrevoets (stagiaire)

Productie
Eline Driest (hoofdproducent)
Tessel Rijneveldshoek

Marketing & Communicatie
Ronnie Kroes
Suus van de Kar (social media & tekst)
Chantal Hattink (pers)

Publieksparticipatie
Fleur van Greuningen
Hidde van Greuningen

Directie
Michaël Stoker (algemeen)
Monique Dirven (zakelijk)

Het festival

Het ILFU brengt verschillende grote literatuurevenementen van de afgelopen jaren en decennia samen: de Nacht van de Poëzie (anno 1980), het NK Poetry Slam (2002), het klassiekersfestival Literaire Meesters (2009) en het internationale festival City2Cities (2011). Deze bestaande ingrediënten, aangevuld met nieuwe programma-onderdelen in een twee weken durend festivalprogramma, maakt het ILFU tot een avontuurlijke viering van de literatuur in al haar verschijningsvormen.

In 2018 vond de eerste editie van het festival in de nieuwe vorm plaats. Er traden 200 schrijvers, vertalers en artiesten op, onder wie Julian Barnes, Becky Albertalli, Salman Rushdie, Selda Bağcan en John Irving. Ook opkomende, talentvolle schrijvers in verschillende genres zoals kinderboeken, poëzie en non-fictie stonden op het ILFU-podium. Nieuwe onderdelen waren onder meer De Utrechtse Boekenmarkt en het Young Adult-event YALFU.  Met ruim 21.000 bezoekers werd het ILFU meteen het grootste literatuurfestival van Nederland. Op de London Book Fair kreeg ILFU een nominatie voor een “International Excellence Award” als beste internationale literatuurfestival van het jaar en de Europese Unie kende ILFU een EFFE Label toe: “Europe’s quality stamp for remarkable arts festivals showing their engagement in the field of the arts, community involvement and international openness.”

In de jaren daarna waren er optredens van o.a. David Mitchell, Valéria Luiselli, Louis Theroux en Jonathan Franzen. Tijdens de corona-epidemie in 2020 vond een (deels) online editie plaats onder het motto ‘We need stories’. In tijden van verandering en onzekerheid zijn nieuwe verhalen broodnodig, dus vroegen we vijftig schrijvers een nieuw verhaal te schrijven over de tijd waarin we leven. De overheidssteun die het festival ontving om de ontbrekende publieksinkomsten te compenseren, besloot het festival honderd procent aan de auteurs schrijvers en meewerkende zzp'ers te besteden. De vijftig verhalen verschenen in boekvorm en online op de website van ILFU, waar ook livestreams van schrijversoptredens te zien waren. Uit deze digitale festivaleditie is het platform ilfu.com geboren; een online kanaal dat het hele jaar door dagelijks verhalen, gedichten en registraties deelt met ILFU-members en algemeen publiek.

Vanaf 2020 is het festival opgenomen in de Culturele Basisinfrastructuur van het minister van OCW en ontvangt het financiële ondersteuning van de Gemeente en Provincie Utrecht.

Jaarlijks ontwikkelt ILFU opvallende activiteiten in Utrecht die de aandacht voor literatuur moeten aanwakkeren. In 2020 ontwikkelden we een videoprojectie op Slot Zuylen, waarvoor ILFU samenwerkte met Margaret Atwood en video-artists Het Blauwe UUr. Ook trok een verhalenmachine door de stad, waar mensen een kort verhaal of gedicht konden printen. In 2022 lag in de Minrebroederstraat een zee van ruim 11.000 verlichte boeken, die bekijks trok van duizenden bezoekers. In 2023 trekt ILFU met De Nacht van de Poëzie on tour door 12 Nederlandse en Vlaamse provincies, waar optredens plaatsvinden van in totaal 1000 dichters.

Naast het festival presenteert het ILFU ook door het jaar heen programma’s en evenementen zoals de Book Talks, Book Clubs en literaire cursussen via ILFU Academy.

Typhoon op De Nacht van de Poëzie 2015
ILFU Book Talk met Colson Whitehead
Belle van Zuylenlezing 2020 van Margaret Atwood
Chimamanda Ngozi Adichie met de Belle van Zuylenlezing 2019

Het online platform

Net als alle culturele organisaties was ILFU gedwongen in 2020 en 2021 programma's met minder of geen publiek te maken en was het aantal schrijvers dat uit het buitenland kon reizen op één hand te tellen. Het online alternatief, programma's via livestream, kon de live festivalervaring niet vervangen, maar zorgde er wel voor dat we überhaupt programma's konden maken. Bovendien werden sommige streams verrassend vaak bekeken en bereikten we een kijkerspubliek dat aangaf normaliter niet naar Utrecht te kunnen of willen reizen. De '50 stories for Tomorrow' werden bovendien in totaal 13.000 keer gelezen. Een prima alternatief dus, maar wel één zonder verdienmodel: de meeste online activiteiten boden we gratis of tegen vrijwillge betaling aan. Uit de combinatie van de behoefte van het publiek aan online literatuuraanbod en de behoefte van de organisatie aan een verdienmodel is het online platform geboren dat sinds 9 september 2021 online is. Het platform publiceert dagelijks nieuws verhalen: nieuwe, in opdracht geschreven verhalen, eerder gemaakt werk of fragmenten uit het rijke archief. Op Mijn ILFU kunnen leden livestreams van het festival bekijken, zo nu en dan extra verhalen of producten downloaden en kaarten voor evenementen met 20% korting bestellen. Honderd procent van de bijdragen van leden besteden we aan de honoraria van schrijvers.

Lees hier meer over het platform en waarom we graag zien dat je lid wordt

ANBI

Het ILFU International Literature Festival Utrecht is de merknaam waaronder stichting Het Literatuurhuis al haar activiteiten presenteert. Stichting Het Literatuurhuis is een stichting zonder winstoogmerk en heeft de status van Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

Meer ANBI-informatie
ANBI

Een festival en platform voor alle lezers
Het ILFU is er voor iedereen die zichzelf lezer noemt. Veel mensen bestempelen zichzelf misschien niet als lezer maar kijken wel naar Netflix-series en films gebaseerd op boeken. Of luisteren naar de teksten van muzikanten zoals Bob Dylan, winnaar van de Nobelprijs voor literatuur. Het ILFU zoekt alle uitingen van literatuur op en werkt daarom samen met allerlei partners zoals het Nederlands Film Festival, muziekfestival Le Guess Who?, Bibliotheek Utrecht en Theater Kikker. Het festivalhart bevindt zich in TivoliVredenburg waar veel van de programma’s plaatsvinden.

Literatuur centraal in Utrecht UNESCO City of Literature
In de twee weken van het festival biedt het ILFU literatuur een centrale plek in de maatschappij en in de openbare ruimte. Het festival vindt plaats op allerlei locaties in de stad Utrecht, een UNESCO City of Literature. Het ILFU beijverde zich in 2017 om deze titel aan Utrecht toe te kennen, wat in november van dat jaar daadwerkelijk is gebeurd. Sindsdien is Utrecht UNESCO City of Literature (UUCOL) een samenwerkingsverband van alle letterenpartijen in de stad, zoals De Bibliotheek Utrecht, VBK Uitgevers, het Utrechtse Boekhandels Overleg, de Universiteit Utrecht, het ILFU en Festival Mooie Woorden. Het collectief moet op termijn een lokaal antwoord worden op het dalende leesplezier en de coördinerende rol voor de Utrechtse letterensector op zich nemen. Als City of Literature zetten alle partijen zich in voor UNESCO’s Global Goals for Sustainable Development. Het festival streeft ernaar om een inclusief, duurzaam en toegankelijk festival te zijn.

Gedragscode | Code of conduct