Dit was 1000 Dichters!

De Nacht van de Poëzie on tour! Van 24 september t/m 7 oktober lazen 1000 dichters dagelijks gedichten voor in 13 steden in Nederland en Vlaanderen. De marathonsessies in boekhandels, met muzikale en literaire onderbrekingen, waren per livestream te volgen. Met bijna 1100 deelnemende dichters was de marathon een daverend succes. De optredens zijn allemaal terug te kijken en luisteren via ons youtubekanaal. Bekijk hieronder een korte impressie van de hele tournee.

1000 Dichters: De aftermovie

1000 Dichters: De aftermovie

Over 1000 Dichters

Dit jaar vond de 40e editie van het mooiste poëziefeest van Nederland, De Nacht van de Poëzie, plaats. Om dat te vieren pakte ILFU groots uit met de heerlijk megalomane tweeweken-durende manifestatie 1000 Dichters.

Op 24 september trapten we af tijdens de Utrechtse Boekenmarkt op het Vredenburgplein met de officiële beëdiging van onze nieuwe Dichter des Vaderlands: Babs Gons. Haar eerste gedicht was het officiële startsein van twee weken onophoudelijk voordrachtsplezier waar iedereen naar kon komen luisteren en dus ook zelf aan kon deelnemen. Daarna volgde een tournee van twee weken langs boekhandels in alle provincies in het land met het slotakkoord op 7 oktober op de 40ste Nacht van de Poëzie.

Alle optredens waren online per livestream te volgen op deze pagina. Uiteindelijk vormen ze een online poëziebloemlezing van duizend voorgedragen gedichten, die samen de veelzijdigheid van de Nederlandse poëzie laten horen, in alle talen en dialecten die er in ons land worden gesproken.

Terugkijken! Op ILFU Youtube zie je alle dichters per dag

De Line-up van 1000 Dichters:

1000 Dichters: de tournee

1000 Dichters: aanmelden

Er treden op De Nacht van de Poëzie jaarlijks twintig dichters op, terwijl het Nederlandse taalgebieden enkele honderden gepubliceerde en professioneel voordragende dichters telt, enkele duizenden aspirant dichters en nog veel meer beoefenaars die in hun vrije tijd gedichten schrijven. Onderzoeken kwamen in het verleden zelfs tot 600.000 à 800.000 mensen die op regelmatige basis gedichten schrijven. Ter gelegenheid van de 40ste Nacht geven we duizend van hen de gelegenheid om op te treden op deze eenmalige Nacht van de Poëzie on tour. 

De 1000 Dichters marathon start en eindigt in Utrecht maar daartussenin trekt de karavaan langs boekhandels door Nederland en Vlaanderen. Van De Groene Waterman in Antwerpen tot Van der Velde in Harlingen en van Boekhandel Dominicanen in Maastricht tot De Nieuwe Bibliotheek in Almere; overal lezen tientallen mensen hun eigen gedichten of die van een ander om ons te ontroeren en amuseren met de kracht en de schoonheid van het mooiste literaire genre dat we tot onze beschikking hebben: de poëzie. Naast de aangemelde dichters zijn er ook optredens van bekende dichters, voorlezers en muzikanten. Deelnemers kunnen zich aanmelden voor een plaats en tijdstip naar keuze om ofwel een gedicht van eigen hand ofwel een favoriet gedicht van een andere dichter voor te lezen. Deelname en toegang zijn gratis.

1000 dichters: de geschiedenis

Het idee voor 1000 Dichters komt van dichters F. Starik en Vrouwkje Tuinman. Starik wilde in 2003 een groot poëziefestival in Amsterdam organiseren. “Een nacht van de poëzie in extremis,” aldus Starik. “Met duizend dichters in een niet-hiërarchische opstelling, in de zekerheid dat de gelauwerde, het aanstormend talent, en ook de oude, al bijna vergeten dichter, de ontheemde vluchteling, de jonge verliefde, de medaillewinnende sportman, de derdejaars van de kunstacademie, alsmede zestien ambitieuze letterenstudenten uit Nijmegen, de dove die gedichten voordraagt in gebarentaal, de wanhopige huisvrouw die haar enige kind verloor, de maatschappelijk geslaagde accountant die in de avonduren een gemankeerd dichterschap koestert, de stotterende verkoopster van de daklozenkrant die in de kantlijn schrijft, de lijder aan een zielenpijn, zieleNpijn, omdat je tegenwoordig immers ook panneNkoek moet schrijven, in de zekerheid slechts dat ieder die avond 1 prachtig vers opzegt: namelijk het mooiste dat er ooit geschreven is.” Ze leurden met het plan bij Carré en het Concertgebouw, twee jaar later bij Vredenburg en de Utrechtse Stadsschouwburg en in 2009 nog eens bij de Leidsepleintheaters in Amsterdam; enthousiasme alom maar sponsors waren maar mondjesmaat te vinden. Nu, twintig jaar later en vijf jaar na Stariks dood, is de tijd er wél rijp voor en komt het plan van Starik & Tuinman alsnog tot leven, op tournee door stad en land.

In 2005 maakte Starik al een trailer voor 1000 dichters. Nooit gebruikt, want het evenement moest ook dat jaar helaas worden afgeblazen.