Stapel van boeken van Annie Ernaux
Datum
wo. 13 sep. - wo. 08 nov.
Tijd
19:00 - 21:00
Locatie
Achter de Dom 14, Utrecht
Prijs
275/315/340 (ILFU Members krijgen 5% korting)
Word member
Voertaal
Nederlands
Schrijf je in

ILFU Academy: Cursus Annie Ernaux lezen

In deze cursus lees je onder begeleiding van universitair docent Maaike Koffeman het werk van Nobelprijswinnaar Annie Ernaux.

Soort

Cursus
Datum
wo. 13 sep. - wo. 08 nov.
Tijd
19:00 - 21:00
Locatie
Achter de Dom 14, Utrecht
Prijs
275/315/340 (ILFU Members krijgen 5% korting)
Word member
Voertaal
Nederlands
Schrijf je in

Docent: Maaike Koffeman

Data: 8 woensdagavonden: 13, 20 en 27 september, 4, 11 en 25 oktober en 1 en 8 november

Locatie: ILFU Kantoor, Achter de Dom 14

Prijs: €275, €315 (incl. de 4 romans in het Frans), €340 (incl. de 4 romans in de Nederlandse vertaling)

De Franse auteur Annie Ernaux (1940) kreeg in 2022 de Nobelprijs voor de literatuur ‘voor de moed en klinische scherpte waarmee ze de wortels, vervreemdingen en collectieve beperkingen van het persoonlijke geheugen blootlegt’. Haar werk vertrekt vanuit haar eigen maatschappelijke positie als vrouw die opgroeide in een eenvoudig arbeidersmilieu, en verbindt persoonlijke ervaringen aan een diepgaande reflectie op de relatie tussen het individu en het collectief. In haar oeuvre en publieke optredens geeft Ernaux blijk van een sterk sociaal en feministisch engagement.

Annie Ernaux is ook een belangrijke vernieuwer van het romangenre. Zij geldt als een van de grondleggers van de autofiction, een hybride genre dat draait om het delen van uiterst persoonlijke herinneringen in een gestileerde vorm. Haar magnum opus Les Années (2008) is opgezet als een collectieve biografie van een generatie vrouwen die de grote maatschappelijke omwentelingen van de naoorlogse periode aan den lijve hebben ondervonden. Dit werk betekende Ernaux’ grote doorbraak als auteur; de vertaling van Rokus Hofstede (De Jaren, 2020) zette haar ook in Nederland op de kaart.

In deze cursus lezen we samen vier romans van Annie Ernaux:
- Les Années (De jaren),
- L’Evénement
(Het voorval)
- Mémoire de fille
(Meisjesherinneringen)
- en La Honte (De schaamte).


We besteden ook aandacht aan de theater- en filmadaptaties van het werk. We gaan daarbij in op thema’s als tijd en herinnering, gender en seksualiteit, maatschappelijke ongelijkheid en sociale stijging. De romans kunnen in het Frans of in Nederlandse vertaling gelezen worden.

Bij vragen en twijfels stuur je een mailtje naar sophie[at]ilfu.com