Ingmar Heytze in een stoel naast een typmachine.
Datum
wo. 06 mrt. - wo. 24 apr.
Tijd
19:00 - 22:00
Locatie
Achter de Dom 14, Utrecht
Prijs
€450 (5% korting voor ILFU Members)
Word member
Voertaal
Nederlands
Schrijf je in

ILFU Academy: Cursus poëzie schrijven voor gevorderden

In deze cursus, ook wel de 2.0 genoemd, worden vier onderwerpen uit de basiscursus verder uitgediept:

1. Stofvinding/opdrachtbenadering: een nieuw gedicht op gang brengen en houden

2. Poëtica: hoe ontdek je je eigen stijl en uitgangspunten bij het schrijven van gedichten?

3. Persona: wat kleeft mij aan als dichter? Het grote verhaal achter alles wat je schrijft

4. Afwerking: herschrijven en redactie voeren over gedichten en poëziemanuscripten

Met vragen over de cursus mail je sophie@ilfu.com. Lees ook de Algemene Voorwaarden (17-01-24) goed door.

Soort

Cursus
Datum
wo. 06 mrt. - wo. 24 apr.
Tijd
19:00 - 22:00
Locatie
Achter de Dom 14, Utrecht
Prijs
€450 (5% korting voor ILFU Members)
Word member
Voertaal
Nederlands
Schrijf je in

Net als in de beginnerscursus wordt er elke les geschreven aan de aanzet voor een nieuw gedicht. 

Het grootste verschil is dat er in de vervolgcursus vier van de acht avonden wordt gewerkt met een codocent: een poëzieredacteur en/of uitgever en drie dichters. Tot de redacteurs die eerder meewerkten behoren Willemijn Lindhout en Harminke Medendorp. Onder de dichters die eerder aanschoven bevinden zich Mark Boog, Hester Knibbe, Luuk Gruwez, Iduna Paalman, Nisrine Mbarki, Yentl van Stokkum, Erik Jan Harmens, Ted van Lieshout, Alexis de Roode en vele anderen.

Het is niet nodig om vooraf de basiscursus gevolgd te hebben. Het is wel meegenomen als je eerder een groepscursus dichten of schrijven hebt gevolgd en daardoor al enige routine hebt in het schrijven en bespreken van gedichten tijdens een groepsles – of daar in ieder geval niet tegen opziet.

Opbouw 

1 en 2 Stofvinding/opdrachtbenadering (woensdagen 6 & 13 maart)

Elke dichter, of het nu een beginnende zondagsdichter of een gelauwerde veteraan is, heeft bij elk nieuw gedicht hetzelfde probleem: hoe kom ik van een leeg vel of scherm tot een eerste versie? In deze les gaan we uitputtend in op alle mogelijke manieren om een gedicht te beginnen – essentieel als je een externe opdracht hebt aangenomen, of jezelf er een gegeven hebt – en aan de gang te houden. Hoe voorkom je dat je jezelf de hoek in schildert, en als dat toch gebeurt: hoe kom je die hoek weer uit? In de tweede les praten we verder over stofvinding en opdrachtbenadering (en vele andere dingen) met Mark Boog.

3 en 4 Poëtica (woensdagen 20 & 27 maart)

De term Poëtica klinkt misschien wat serieus. Ik vat het op als alle bewuste en (vooral) onbewuste keuzes die je maakt bij het schrijven van je gedichten. Het geheel van die keuzes, en van je gedichten, is op te vatten als je (kennelijke) poëtica. Voor meer bewustzijn van wat je als dichter probeert te doen, is het essentieel om daarover na te denken. In de vierde les spreken we hierover verder met de dichter Yentl van Stokkum.

5 en 6 Persona (woensdagen 3 & 10 april)

Hoewel de ‘ik’ in een gedicht niet noodzakelijkerwijs de dichter hoef te zijn – als dichter kun je immers alles en iedereen aan het woord laten in je gedichten – heb je als dichter wel degelijk een persoonlijke relatie met je werk, en dat is het grote verhaal achter alles wat je schrijft. Zoals de cabaretier Johan Hoogeboom zegt in de podcast Elektra: ‘Youp van ‘t Hek heeft zijn hele leven niets anders gezegd dan: “leef je leven als je allerlaatste uur.” Dat zit in elke vezel van zijn programma, en van zijn zijn ook. Dus dat kan hij heel mooi weergeven. Als ík dat ga doen, gaan mensen niet lachen, want het kleeft niet aan mij.’ Ik vat de term ‘persona’ op als de vraag: wat kleeft mij aan als dichter? In de zesde les spreken we hierover verder met de dichter Daan Doesborgh.

7 en 8 afwerking (woensdagen 17 & 24 april)

Herschrijven en redactie voeren over gedichten en poëziemanuscripten

Gedichten schrijf je zelden in één keer, je maakt ze doorgaans af in verschillende herschrijfrondes. En ook als je je gedicht in de steek laat in de veronderstelling dat het af is, kan en moet er vaak nog iets aan gebeuren voordat het in een bundel gepubliceerd kan worden. Over de vaardigheden van herschrijven en redactie voeren over gedichten en bundels praten we verder in les 8 met Willemijn Lindhout, zelfstandig redacteur met meer dan twintig jaar ervaring in het boekenvak.

Over de docent

Ingmar Heytze is dichter, schrijver, columnist, performer en presentator. Hij publiceerde tot nu toe twaalf dichtbundels, ontving in 2009 de C.C.S. Croneprijs voor zijn dichterlijke oeuvre en was van 2009 tot 2011 stadsdichter van Utrecht. Hij verzorgde binnen ILFU voorgaande jaren ook deze succesvolle poëziecursus.

Mark Boog (1970) debuteerde in 2000 met de dichtbundel Alsof er iets gebeurt, waarvoor hij de C. Buddingh'prijs voor het beste poëziedebuut ontving. In 2006 won hij de VSB Poëzieprijs voor zijn bundel De encyclopedie van de grote woorden. Vele bundels en romans volgden, meest recent verscheen in 2022 de dichtbundel Het einde van de poëzie. Boog is ook schrijfdocent aan de HKU-opleiding Writing for Performance en gaf al een paar keer eerder gastcolleges tijdens deze cursus poëzie voor gevorderden.

Yentl van Stokkum (1991) is dichter en toneelschrijver. In 2021 debuteerde zij met de bundel Ik zeg Emily bij Hollands Diep, en in datzelfde jaar ontving ze een C.C.S. Crone-stipendium. Ze trad o.a. op op Lowlands, Poetry International, Dichters in de Prinsentuin, Brainwash Festival en Oerol. Samen met Joost Oomen en Stefanie Liebreks beheert ze het populaire Instagram-account poëzieiseendaad. De door hun samengestelde bloemlezing Voor alle dagen verscheen in 2023 bij Uitgeverij Podium. Van Stokkums tweede dichtbundel, Winterbloeiers, verscheen eveneens in 2023.

Daan Doesborgh (1988) is schrijver, vertaler en podcastmaker. In zijn Poëziepodcast interviewde hij een honderdtal dichters over hun werk en dat van anderen. Hij bereikte de halve finale van het WK Poetry Slam in 2011. In 2020 verscheen het door hem vertaalde Kraai van Ted Hughes, dat lovend werd ontvangen. Behalve een veelgevraagd podiumdichter is hij oud-redacteur van Propria Cures en redacteur van Tirade. In februari 2024 verschijnt zijn nieuwe dichtbundel Moet het zo.

Willemijn Lindhout (1976) is zelfstandig redacteur met meer dan twintig jaar ervaring in het boekenvak. Ze werkte negen jaar voor uitgeverij Podium, waar ze de vaste redacteur was van een groot aantal Nederlandse schrijvers in uiteenlopende genres, zo ook van Ingmar. Sinds 2019 werkt ze als zelfstandig redacteur met o.a.: Joost van Bellen, Gerda Blees, Alex Boogers, Rodaan Al Galidi, Arjen Lubach, Dido Michielsen, Huib Modderkolk, Marieke Lucas Rijneveld en Inge Schilperoord. Naast haar werk als redacteur is Willemijn Lindhout ook werkzaam als literair agent voor Wintertuin.