Datum
di. 13 sep. - di. 08 nov.
Tijd
19:00 - 21:00
Locatie
Achter de Dom 14
Prijs
265 (members 252)
Word member
Voertaal
Nederlands
Koop tickets

ILFU Academy: Cursus Ulysses lezen

In deze cursus lees je onder begeleiding van emeritus hoogleraar Peter de Voogd Ulysses van James Joyce.

Soort

Cursus
Datum
di. 13 sep. - di. 08 nov.
Tijd
19:00 - 21:00
Locatie
Achter de Dom 14
Prijs
265 (members 252)
Word member
Voertaal
Nederlands
Koop tickets

Docent: Peter de Voogd
Data: 13 september - 8 november (8 dinsdagavonden van 19:00 - 21.00u, 25 oktober geen bijeenkomst)
Kosten: €265,-
Locatie: Achter de Dom 14

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat James Joyce's Ulysses werd gepubliceerd in Parijs. Ulysses is zonder enige twijfel niet alleen een van de moeilijkste literaire werken uit de wereldliteratuur, maar ook een van de meest invloedrijke. James Joyce hanteert erin bewust alle bekende stijlfiguren en literaire middelen, gebruikt op onnavolgbare wijze de vrije indirecte rede, imiteert en parodieert literair taalgebruik uit de hele Europese letterkunde, en benut de basistaal Engels volledig en tot ver over de grenzen van het mogelijke, tot aan het Wakese van Finnegans Wake. Dit alles binnen één boek. Ulysses bestaat uit achttien hoofdstukken van wisselende lengte, die ieder in een geheel eigen stijl geschreven zijn, ieder met heel specifieke moeilijkheden voor de lezer. Er is een hoofdstuk waarin de taal opzettelijk onjuist wordt gebruikt, met foutlopende zinnen, onzinnige metaforen, verhaspelde vaste uitdrukkingen, grammaticale fouten; er is een hoofdstuk dat het gehele verloop van de Engelse taal, van Oud Engels tot hedendaags “slang” in prachtige stijlparodieën doorloopt; er is een hoofdstuk in de vorm van een filmscenario gecombineerd met een absurdistisch toneelstuk, en een hoofdstuk geheel in vraag- en antwoordvorm. De tekst is verder gelardeerd met eigentijdse reclameslogans, half-verborgen citaten, taalspelletjes, gedichten en rijmpjes. Joyce zelf heeft gezegd dat hij zoveel in zijn roman heeft gestopt dat de geleerden er nog wel een paar eeuwen mee aan de slag kunnen, en dat was geen loze uitspraak.

In deze cursus, bedoeld voor eerste lezers maar zeker ook voor hen die ooit aan de roman begonnen maar al snel ergens gestopt zijn, gaan wij door het hele boek heen. 

Over de docent

Peter de Voogd is emeritus hoogleraar Engelse letterkunde, met als specialisme Engelse en Amerikaanse literatuur in het bijzonder de 18de eeuw, Modernisme. Hij verzorgde binnen de ILFU Academy eerder cursussen over o.a James Joyce, George Eliot en Hamlet.