Datum
wo. 29 nov.
Tijd
19:00 - 21:00
Locatie
Achter de Dom 14, Utrecht
Prijs
10,- / gratis voor ILFU leden
Word member
Voertaal
Engels, Nederlands
Koop tickets

ILFU Book Club: Miriam Toews

Dit evenement is geweest

In november staat Nachtgevechten (2023) centraal in de ILFU Book Club. Op woensdag 29 november ben je welkom bij ons op de ILFU redactie voor een live Book Club om samen met de auteur te praten over haar nieuwe boek. Dit gesprek zal begeleid worden door Lidewijde Paris.

Deze Book Club is een samenwerking met het John Adams Institute.

Datum
wo. 29 nov.
Tijd
19:00 - 21:00
Locatie
Achter de Dom 14, Utrecht
Prijs
10,- / gratis voor ILFU leden
Word member
Voertaal
Engels, Nederlands
Koop tickets
Over Nachtgevechten

Swiv zit thuis, geschorst van school, omdat ze een advies van haar oma – ‘je bent een klein ding, je moet leren vechten’ – te letterlijk heeft opgevolgd. Haar moeder is hoogzwanger en een ‘lastige dame’. Oma Elvira neemt de scholing van haar kleindochter over met boeiend onderwijs in een onconventionele stijl. Oma Elvira vertelt graag grappige verhalen. Ze is streng religieus opgevoed, maar heeft zich altijd verzet tegen degenen die haar haar levensvreugde en haar onafhankelijkheid wilden ontnemen. Ze heeft alle tegenslag in het leven dapper het hoofd geboden. En zelfs nu haar gezondheid achteruitgaat vecht ze voor haar familie: voor haar partnerloze dochter en voor haar pittige negenjarige kleindochter Swiv. Aangemoedigd door de gezinstherapeut schrijft Swiv een brief aan haar afwezige vader. Swiv geeft haar oma en moeder de opdracht een brief te schrijven aan 'Gord', haar nog ongeboren zusje. ‘Je bent een klein ding,’ schrijft oma waarheidsgetrouw aan Gord, ‘en je moet leren vechten.’

Met de afwisseling tussen de uitbundige stem van de pientere Swiv en haar onstuitbare, koppige oma is Nachtgevechten een ontroerende liefdesbrief aan moeders en grootmoeders, en aan alle vrouwen die nog steeds vechten om hun leven te leiden zoals zij dat willen.

ILFU Book Club met Miriam Toews

Adres: Achter de Dom 14, Utrecht
Inloop v.a. 18:30
Aanvang 19:00
Prijs: 10,- , inclusief koffie en thee (gratis voor ILFU Members)

Over Miriam Toews

Foto: Ken Gigliotti, Winnipeg Free Press

Miriam Toews (1964) werd geboren in een mennonitische gemeenschap in Manitoba, Canada. Op haar achttiende liet ze de gemeenschap achter zich en ging film studeren aan de Universiteit van Manitoba en journalistiek aan de Universiteit van King’s College, Halifax. Ze is auteur van verschillende romans en heeft talloze literaire prijzen gewonnen, waaronder de Governor General’s Award for Fiction.