Frans de Waal (1948) staat al decennia bekend om zijn werk waarin hij aantoont dat karakteristieken die voorheen enkel aan mensen toegekend werden – zoals empathie, moraliteit en zelfbewustzijn – ook bij dieren aanwezig zijn. Velen kennen hem van zijn optreden in Zomergasten (2017), maar ook van de vele boeken en artikelen die hij schreef waarmee hij onze kijk op dieren wist te beïnvloeden. Zo legde hij met zijn internationale doorbraak Chimpanseepolitiek de manieren bloot waarop chimpansees emotioneel en intellectueel gedreven zijn. En in Een tijd voor empathie toonde hij aan dat het empathisch vermogen dat wij zo uniek vinden voor de mens ook bij dieren te vinden is.
Tekst loopt door onder de afbeeldingen
In zijn nieuwe boek Anders buigt hij zich over verschillen in sekse en gender bij de mens en andere dieren. Hij maakt hierbij gebruik van zijn grote kennis van onze naaste verwanten: chimpansees en bonobo’s. Wat is het geheim van de door vrouwen geleide vreedzame samenleving van bonobo’s? En wat kunnen wij mensen leren van mannelijke dominantie en territorialiteit bij chimpansees? Tegenwoordig wordt vaak beweerd dat genderverschillen het resultaat zijn van sociale vorming, maar De Waal toont aan dat het een biologische basis heeft. Hij behandelt onderwerpen als genderidentiteit, seksualiteit, gendergerelateerd geweld, vriendschap en zorgzaamheid, en laat overtuigend zien dat de evolutionaire biologie bijdraagt aan een genuanceerder cultureel begrip van gender.
Frans de Waal wordt geïnterviewd door Isolde Hallensleben en vooraf spreekt libriswinnaar Mariken Heitman een laudatio uit.
De boekverkoop vooraf en na afloop wordt dit jaar verzorgd door Savannah Bay.
