Foto: Janet Fine
Datum
vr. 23 sep.
Tijd
20:00 - 23:00
Locatie
Domkerk Utrecht
Prijs
€22,50 / €18 (members krijgen 20% korting)
Word member
Voertaal
Nederlands, Engels
Koop tickets

ILFU Book Talk: Jonathan Franzen

Jonathan Franzen opent ILFU op 23 september.

Datum
vr. 23 sep.
Tijd
20:00 - 23:00
Locatie
Domkerk Utrecht
Prijs
€22,50 / €18 (members krijgen 20% korting)
Word member
Voertaal
Nederlands, Engels
Koop tickets

Niemand minder dan Jonathan Franzen brengt op 23 september een bezoek aan Utrecht, op de openingsdag van ILFU 2022. Op de verschijningsdag van zijn laatste roman Kruispunt hadden we vorig jaar al een online gesprek met Franzen, die toen, vanwege de coronabeperkingen, niet kon reizen. Dit jaar komt hij alsnog, in levenden lijve op het podium in Utrecht, voor een gesprek over Kruispunt, zijn eerdere romans en de relevantie van fictie in de huidige tijd. Jonathan Franzen zal geïnterviewd worden door Hans Bouman. Jessica van Geel spreekt voorafgaand aan de Book Talk een laudatio uit.

Kruispunt vertelt het verhaal van een Amerikaans gezin in het midwesten op een kruispunt van een morele crisis. Zoals in al zijn romans slaagt Franzen er ook in Kruispunt weer in het kleine, particuliere gezinsleven te laten versmelten met het grotere, maatschappelijke verhaal. De Volkskrant verkoos het boek tot de beste roman van 2021. Volgens chef boeken Wilma de Rek is Kruispunt een roman ‘van de ouderwetse soort’: volledig fictief. 'De karakterisering van het vijftal hoofdpersonages is fenomenaal, net als de manier waarop hij de vijf verhaallijnen door elkaar weeft.'

Ergens tegen het einde van de roman speelt Utrecht een kleine, onbeduidende rol, wanneer hoofdpersonage Becky met haar vriend Tanner op een muziekreis door Europa uitgerekend in Utrecht buikgriep krijgt en onbedaarlijk moet kotsen. Daardoor missen ze het concert dat ze wilden bijwonen, maar bloeit de liefde tussen de twee op. ‘He said that even the sound of her throwing up was dear to him.’ We gaan niet uit van een oorzakelijk verband tussen Becky's maagproblematiek en haar bezoek aan Utrecht, maar we zullen Jonathan voor de zekerheid het beste van het beste voorschotelen!

De boekverkoop vooraf en na afloop wordt verzorgd door de DomShop.

Jessica van Geel houdt de lofrede op Jonathan Franzen

Ze schreef 'I love you, Rietveld', over de geheime liefde tussen Gerrit Rietveld en Truus Schröder en recenter nog de biografie van verzetsheld Truus van Lier. Biografieën die lezen als romans. 'Ik houd van boeken over familiegedoe," zei ze eens. Dan ben je bij Jonathan Franzen natuurlijk aan het juiste adres. Niet toevallig is Jessica van Geel een enorme fan. Zij houdt voorafgaande aan het gesprek dat Hans Bouman met hem voert in de Dom een lofrede op zijn werk.

Jessica van Geel houdt de lofrede op Jonathan Franzen

"Familie is de kortste weg naar drama"

Bekijk hier alvast een fragment uit het online gesprek van vorig jaar, waarin Jonathan Franzen uitlegt waarom hij zich in zijn romans zo gretig toelegt op het minutieus uitpluizen van familieverhoudingen.

Bekijk