Still uit O Ano da Morte de Ricardo Reis
Datum
wo. 04 okt.
Tijd
18:45
Locatie
Slachtstraat Filmtheater
Prijs
11,- / Student-CJP-U-pas 9,- /Cineville gratis entree/20% korting voor ILFU leden
Word member
Voertaal
Nederlands, Engels
Koop tickets

ILFU Film & Talk: José Saramago (Het jaar van de dood van Ricardo Reis)

Verfilming van de roman Het jaar van de dood van Ricardo Reis, waarin Nobelprijswinnaar José Saramago het beroemde alter ego van Fernando Pessoa een eigen leven geeft, ná de dood van zijn bedenker. In deze arthouse film komen we terecht in 1936, in een donker, in zwartwit gefilmd Lissabon waar het aan een stuk door regent. We volgen Ricardo Reis op zijn dooltochten door die iconische stad tegen de achtergrond van de dictatuur van Salazar, de Spaanse burgeroorlog en de opkomst van Hitler. Het jaar van de dood van Ricardo Reis is een hommage aan Pessoa, maar tegelijkertijd een roman over een tijd waarin een waanzinnig geworden wereld haar eigen ondergang tegemoet raast.

Soort

Film
Datum
wo. 04 okt.
Tijd
18:45
Locatie
Slachtstraat Filmtheater
Prijs
11,- / Student-CJP-U-pas 9,- /Cineville gratis entree/20% korting voor ILFU leden
Word member
Voertaal
Nederlands, Engels
Koop tickets

Het jaar van de dood van Ricardo Reis (in het Portugees: O Ano da Morte de Ricardo Reis) is een roman uit 1984 van de Portugese romanschrijver José Saramago, die in 1998 de Nobelprijs voor de Literatuur won. Het boek beschrijft het laatste jaar uit het leven van het titelpersonage, Ricardo Reis, een van de vele heteroniemen die door de Portugese schrijver Fernando Pessoa worden gebruikt.

In de roman keert Ricardo Reis vanuit Brazilië terug naar Lissabon, nadat hij lucht heeft gekregen van Pessoa's dood. Terwijl hij daar is, kiest hij ervoor om de geneeskunde niet te hervatten, maar vestigt hij zich in een hotel, waar hij zijn dagen verspilt met het lezen van kranten en dwalen door de straten van Lissabon.

De roman werd in 1991 in het Engels vertaald door Giovanni Pontiero en won de Independent Foreign Fiction Prize.

Inleiding door Michaël Stoker, directeur ILFU festival en gepromoveerd op het werk van Fernando Pessoa.


De film is Engels ondertiteld, de inleiding is Nederlands gesproken.

Portugal, 2020

Director João Botelho

Trailer O Ano da Morte de Ricardo Reis