Foto: Sofie Knijff
Datum
vr. 29 sep.
Tijd
19:00
Locatie
Theater Kikker
Prijs
Van € 9,50 tot € 19,00 / ILFU leden 20% korting met code
Word member
Voertaal
Nederlands
Koop tickets

Kikker X ILFU : Krankheit der Jugend

Theatervoorstelling door 't Barre Land, te zien op 29 en 30 september in Theater Kikker. Vooraf aan de voorstelling op 29 september organiseert ILFU een inleiding door Ewout van der Knaap, hoogleraar Duitstalige literatuur en cultuur aan de Universiteit Utrecht.

Soort

Theater
Datum
vr. 29 sep.
Tijd
19:00
Locatie
Theater Kikker
Prijs
Van € 9,50 tot € 19,00 / ILFU leden 20% korting met code
Word member
Voertaal
Nederlands
Koop tickets

In het stuk Krankheit der Jugend oppert Ferdinand Bruckner dat jonge mensen in het interbellum aan het einde van hun studie geen andere keuze hebben dan zelfmoord of trouwen – dat wil zeggen op het juiste moment verburgerlijken. 

Met deze vrolijke en messcherpe tekst uit 1924 over zeven jonge mensen die alle mogelijke wegen aftasten om niet krankzinnig te worden, verplaatst ‘t Barre Land zich wederom via het repertoire naar een andere plek, in een andere tijd. Door parallellen te trekken tussen verschillende werelden en perspectieven, de achterliggende mentaliteit, de complexiteit en het paradoxale karakter daarvan, onderzoekt het gezelschap de eigen dubbelhartigheid in een poging om – in de woorden van Geert Mak – ’de geschiedenis te herkennen terwijl je er middenin zit’. 

Inleiding 29 september
Voor de voorstelling zal Ewout van der Knaap, hoogleraar Duitstalige literatuur en cultuur aan de Universiteit Utrecht, een inleiding verzorgen (aanvang 19:00 uur).

Inleiding door

De Slaapwandelaars

Met het toneelstuk Krankheit der Jugend opent ‘t Barre Land het repertoire-onderzoek dat de komende jaren onder de titel De Slaapwandelaars wordt vertoond. De Slaapwandelaars is de ondertitel van de romancyclus van Herman Broch (1932). Hij analyseert daarin de ontwikkelingen die tot de gewelddadige uitbarsting van de Eerste Wereldoorlog leidden vanuit de simpele vraag: zijn wij krankzinnig omdat we niet krankzinnig zijn geworden? Het ‘slaapwandelen’ beschrijft het gevoel van een vacuümtoestand die ontstaat als een oud waardesysteem verdwijnt en een nieuw nog niet is ontstaan. Waar een samenleving niet wakker is, in slaap lijkt te zijn gevallen en waar totalitarisme en fascisme gemakkelijk kunnen opkomen. Een periode vlak voor een gewelddadige uitbarsting of grote omwenteling. 
 

Op het toneel - Vincent van den Berg, Yorke Mulder-Bhangoo, Luca Bryssinck, Margijn Bosch, Jacobien Elffers, Isabelle Houdtzagers dramaturgie - Czeslaw de Wijs en Lotus Friede publiciteit Esra J. Merkel zakelijk - Ezra Bredius grafisch - Herman van Bostelen fotografie - Sofie Knijff

De voorstelling is op 29 en 30 september te zien in Theater Kikker.

Foto: Sofie Knijff
Foto: Sofie Knijff
Foto: Sofie Knijff