Datum
wo. 05 okt.
Tijd
18:45
Locatie
Slachtstraat, zaal 2
Prijs
€10,- / €8,- student-CJP-Upas / ILFU members 20% korting/ Cinevile gratis
Word member
Voertaal
Nederlands, Engels
Koop tickets

Films & Talks: James Baldwin - The Price of the Ticket

Elk jaar besteedt ILFU in een uitgebreid filmprogramma aandacht aan een meester uit de literaire canon, dit jaar de Amerikaanse schrijver, dichter en burgerrechtenactiviste Maya Angelou (1928-2014). Er zijn films en lezingen over bevriende schrijvers die voor Angelou een bron van inspiratie waren, zoals bell hooks, Audre Lorde of in het geval van deze documentaire James Baldwin. Daarnaast hebben we speciale aandacht voor Angelou als filmmaker, waarbij we op het ILFU voor het eerst de drie korte films vertonen waarmee Angelou in de jaren zeventig debuteerde. Tickets voor de film van deze avond koop je hier via de website van de Slachtstraat.

Soort

Film
Datum
wo. 05 okt.
Tijd
18:45
Locatie
Slachtstraat, zaal 2
Prijs
€10,- / €8,- student-CJP-Upas / ILFU members 20% korting/ Cinevile gratis
Word member
Voertaal
Nederlands, Engels
Koop tickets

Vanavond de documentaire James Baldwin: The Price of the Ticket (1989) over de Amerikaanse schrijver en burgerrechtenactivist. Zijn invloed in het debat rondom de emancipatie van zwarte Amerikanen is niet te onderschatten, en de kwaliteit van zijn literaire werk evenmin. In deze documentaire vertelt hij het verhaal van zijn leven: “Without using narration, The Price of the Ticket allows Baldwin to tell his own story: exploring what it means to be born black, impoverished, gay and gifted – in a world that has yet to understand that 'all men are brothers.'" Het is een verhaal waarvan James Baldwin het belang inzag om het te vertellen van zijn jeugd in Harlem, New York in de jaren dertig, tot zijn verworven nationale en internationale bekendheid en zijn retraites naar Parijs, Istanboel en Zwitserland om aan zijn schrijverschap te werken.

De filmbiografie van het leven van James Baldwin bevat interviews en fragmenten uit zijn werk. Schrijvers Maya Angelou, Amiri Baraka, Ishmael Reed en William Styron bespreken zijn werk en laten zien hoe Baldwin's oeuvre binnen de Afro-Amerikaanse literaire traditie past. De documentaire plaatst zijn boeken binnen de contemporaine maatschappelijke debatten omtrent ras en laat zo zien hoe zijn literaire werk daarmee samenhing.

Vooraf geeft Stephan Sanders een inleiding (Nederlands gesproken). Stephan Sanders schreef eerder over James Baldwin in De Groene Amsterdammer, is groot bewonderaar van zijn werk en weet telkens weer de hedendaagse relevantie van zijn werk aan te tonen.

De film duurt 87 minuten. De films zijn Engels gesproken en bevatten geen ondertiteling. De inleidingen en nagesprekken zijn in het Nederlands. Tickets koop je via de website van de Slachtstraat.

De boekverkoop vooraf en na afloop wordt dit jaar verzorgd door Savannah Bay.

Bekijk hier de trailer van de documentaire