Foto: John Eikost
Datum
vr. 23 sep.
Tijd
17:00 - 03:00
Locatie
Minrebroederstraat, Utrecht
Prijs
Gratis
Word member
Voertaal
Nederlands, Engels
Gratis toegang

Opening ILFU: Literature vs Traffic

Op 23 september opent het ILFU, in samenwerking met het Spaanse kunstcollectief Luzinterruptus, het festival met een boekenrivier die voor één dag de Minrebroederstraat in het centrum van Utrecht zal vullen. Op dezelfde dag presenteren de 10 schrijvers die de afgelopen maanden voor Woord900 en organisatie Mooie Woorden over 10 wijken van Utrecht verspreid waren hun verhalen.

Soort

festival
Datum
vr. 23 sep.
Tijd
17:00 - 03:00
Locatie
Minrebroederstraat, Utrecht
Prijs
Gratis
Word member
Voertaal
Nederlands, Engels
Gratis toegang

Op 23 september verdrijft een rivier van 10.000 lichtgevende boeken voor één dag het verkeer in een straat in het centrum van Utrecht. De installatie illustreert ILFU's thema van dit jaar: de fictie bij de feiten. Met deze installatie wil kunstenaarscollectief Luzinterruptus letterlijk meer ruimte bieden aan fictie, op straat, midden in de stad. De installatie is ook bedoeld als een stil protest tegen de effecten van verkeer en vervuiling op het stadsleven, door lawaai en vervuiling te vervangen door woorden, gedichten, het ruisen van de bladzijden en zacht licht.

"It is a symbolic gesture in which literature takes over the streets and becomes the conqueror of public space, offering citizens a space for reflection and entertainment in which traffic withdraws to give way to the modest power of paper and the written word."

Luzinterruptus: https://www.luzinterruptus.com/

Foto: Gustavo Sanabira
Foto: John Eikost
Foto: Gustavo Sanabira
Foto: Lola Martinez

De kunstinstallatie wordt om 17:00 uur geopend door Eva Oosters, wethouder Cultuur van Utrecht. Na zonsondergang wordt om 20:00 uur de straatverlichting uitgedaan en daarna worden er paden gemaakt door de verlichte boekenrivier zodat mensen er ook doorheen kunnen lopen. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om ook weer boeken mee te nemen. Zo krijgen de boeken nog een derde leven, bij een nieuwe eigenaar. Boeken pakken en door de installatie heenlopen is mogelijk tot 03:00 uur.

Woord900

Diezelfde dag eindigt de schrijf- en residentietour van 10 Utrechtse schrijvers – in samenwerking met organisatie Mooie Woorden – bij het kunstwerk. De schrijvers presenteren dan hun nieuwe verhaal in het thema van 900 jaar Utrecht: stad zonder muren. In vijf locaties in de Minrebroederstraat treden tussen 17:30 en 19:00 uur deze auteurs op: Mariken Heitman, Corinne Heyrman, Martin Rombouts, Yael van der Wouden, Nisrine Mbarki, Hendrik de Pecker, Mia You, Steff Geelen, Asmae Amaddaou, Bakr Al Jaber. Het tijdschema daarvoor zie je hieronder. Ook is de bundel Woord900 gratis verkrijgbaar, zolang de voorraad strekt.

Woord900 is een project van Mooie Woorden www.mooiewoorden.org i.s.m. met ILFU.