Datum
za. 21 sep. - vr. 27 sep.
Tijd
10:00 - 17:00
Locatie
Achter de Dom 14, Utrecht
Prijs
Word member
Voertaal
Nederlands
Schrijf je in

deBuren X De Reactor X ILFU – Welbeschouwd: workshops literaire kritiek

deBuren en De Reactor werken al ruim tien jaar samen aan programma’s voor talentontwikkeling en kennisdeling op het gebied van literatuurkritiek. Dit jaar zetten ze deze samenwerking voort met ILFU (Internationaal Literatuurfestival Utrecht), voor een doelgroep van beginnende en gevorderde literair critici.

Soort

Workshop
Datum
za. 21 sep. - vr. 27 sep.
Tijd
10:00 - 17:00
Locatie
Achter de Dom 14, Utrecht
Prijs
Word member
Voertaal
Nederlands
Schrijf je in

Literaire tijdschriften en online platforms zijn essentiële stapstenen in de ontwikkeling van schrijvers. Maar als het over de talentontwikkeling en ontmoeting van (beginnende en gevorderde) literatuurcritici gaat, zijn er minder mogelijkheden. Daarom organiseren we voor iedereen die zich wil ontwikkelen in het schrijven van literaire kritiek deze Welbeschouwd-workshops.

21-22 september:

- Bespreken van podiumpoëzie door Rashif El Kaoui + NK Poetry Slam

27 september:

- Literair interview door Roos van Rijswijk

- Proza recenseren door Anne van den Dool

- Poëzie recenseren door Frank Keizer

Stel je hier kandidaat voor de workshops.

21-22 september

Workshop Bespreken van podiumpoëzie door Rashif El Kaoui (mét NK poetry slam)

Slam poetry, spoken word, poëtische performance … Poëzie behoort al lang niet meer enkel tot het papier; veel teksten zijn zelfs enkel voor het podium bedoeld. Toch lees je zelden een bespreking van een dichter op het podium. Komt dat omdat dit genre tussen wal en schip valt? In een namiddag-workshop van docent en theatermaker Rashif El Kaoui krijg je een idee van de verschillende gesproken tradities, een begrippenkader voor het recenseren ervan én voorbeelden van geslaagde shows. Daarna trekken jullie als groep samen naar het NK Poetry Slam, om de dag erop terug te blikken en ervaringen uit te wisselen: het startschot voor een geschreven groepsreportage van de avond, waarop feedback volgt.

Praktisch: deze workshops vinden plaats op 21/9 van 16.00-22.00 (inclusief een eenvoudig avondmaal en toegangsticket voor het NK) én op 22/9 van 10.00-11.00.

27 september

Workshop Literair interview door Roos van Rijswijk

Schrijvers zijn goed in schrijven, maar het is niet altijd makkelijk om met ze te praten óver dat schrijven. Hoe voer je een inhoudelijk literair (podium)gesprek, zonder dooddoeners en spoilers? Tijdens een masterclass van ervaren interviewer Roos van Rijswijk, waarbij je je pas verworven vaardigheden meteen oefent, leer je de finesses van het literaire interview.

Praktisch: € 10, inclusief broodjeslunch en toegang tot het zaterdagmiddag-programma van ILFU's Exploring Stories op 28 september. De workshop vindt plaats op 27/9 van 10.00 tot 13.00, met aansluitend de lunch; na inschrijving ontvang je informatie over een korte voorbereiding (1 A4).


Workshop Proza recenseren door Anne van den Dool

Na een korte online inleiding over het recenseren van proza door ervaren criticus Anne van den Dool, schrijven alle cursisten een recensie van hetzelfde werk: Het geluid van een lichaam van Brenda Navarro. Op het ILFU-festival ontmoet je de anderen en Anne in het echt, en volg je een masterclass die gebruik maakt van de ingeleverde recensies. Brenda Navarro zal ook optreden op het festival, op zaterdagmiddag 28 september.

Praktisch: € 25, inclusief boek (in je bus in juli), broodjeslunch en toegang tot het zaterdagmiddag-programma van ILFU's Exploring Stories op 28 september. De online inleiding vindt plaats op 4/9 van 19.00 tot 20.00 en de workshop op 27/9 van 14.00 tot 17.00. Tussen deze momenten schrijf je een recensie van het boek, met als deadline 18/9.

Om 13.00 organiseren we een gratis broodjeslunch voor alle cursisten; na het programma gaan we samen ergens borrelen om kennis te maken over redacties heen.


Workshop Poëzie recenseren door Frank Keizer

Na een korte online inleiding over het recenseren van poëzie door ervaren criticus Frank Keizer, schrijven alle cursisten een recensie van hetzelfde werk: Marshmallow van Simone Atangana Bekono. Op het ILFU-festival ontmoet je de anderen en Frank in het echt, en volg je een masterclass die gebruik maakt van de ingeleverde recensies. (Een week later is Simone trouwens aan het werk te zien tijdens de legendarische Nacht van de Poëzie.)

Praktisch: € 25, inclusief bundel (in je bus voor de zomer), broodjeslunch en toegang tot het zaterdagmiddag-programma van ILFU's Exploring Stories op 28 september. De online inleiding vindt plaats op 5/9 van 19.00 tot 20.00 en de workshop op 27/9 van 14.00 tot 17.00. Tussen deze momenten schrijf je een recensie van het boek, met als deadline 18/9.

Om 13.00 organiseren we een gratis broodjeslunch voor alle cursisten; na het programma gaan we samen ergens borrelen om kennis te maken over redacties heen.

Alle workshops vinden plaats op het kantoor van ILFU: Achter de Dom 14, Utrecht. Om 13.00 organiseren we een gratis broodjeslunch voor alle cursisten; na het programma gaan we samen ergens borrelen om kennis te maken over redacties heen.

Interesse? Stel je kandidaat!

We willen gevarieerde groepen samenstellen uit verschillende literaire redacties en mensen die niet verbonden zijn aan een tijdschrift of platform. Het aantal deelnemers per workshop is beperkt.

Daarom vragen we je om via deze google form je voorkeur qua workshops door te geven en een korte motivatie te schrijven. De deadline hiervoor is 30 juni.

Daarna stellen we de groepen samen en laten we deelnemers weten dat ze een kaartje kunnen kopen. Voor deelnemers die uit Vlaanderen reizen betalen we reis- en verblijfkosten in Utrecht terug tot maximaal €100, als zij hiervan bewijzen bijhouden.

In 2004 richtten de Vlaamse en Nederlandse regeringen samen het Vlaams-Nederlands Huis deBuren op als culturele organisatie en als een ruimte voor debat en reflectie. deBuren biedt vanuit hartje Brussel een forum voor cultuur, samenleving en politiek van de Lage Landen.

De Reactor is een Vlaams-Nederlands platform voor literatuurkritiek. Dit platform wil niet alleen ruimte bieden aan gerenommeerde critici uit Vlaanderen en Nederland, maar ook een plek zijn waar jonge, beginnende recensenten zich kunnen ontwikkelen.

ILFU is een jaarlijks festival én een dagelijks online platform voor literatuur. Ook organiseert ILFU verschillende workshops en cursussen voor verhalenliefhebbers die hun schrijfkunsten willen ontwikkelen.