Clarice Gargard: Kun je de wereld veranderen door jezelf te veranderen?

'Het pad naar zelfliefde gaat niet over Rituals-kaarsen,' stelt Clarice Gargard op geestige manier vast in haar gesprek met Martha Claeys tijdens ILFU Exploring Stories 2023. Toch is het belangrijk om kritisch te kijken naar hoe je jezelf in de weg staat, hoe jouw zelfbeeld ook zijn weerslag heeft op hoe je de ander behandelt – en hoe die ander vervolgens weer de volgende persoon behandelt. Kun je, kortom, de wereld veranderen door jezelf te veranderen?

Tags

Exploring Stories
Foto: Daisy Ranoe

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Tijdens ILFU Exploring Stories 2023 ging Gargard in gesprek met Martha Claeys over trots als emancipatiemotor.

Trots, is dat niet een beetje een gênante emotie? Je moet jezelf toch vooral niet te veel op de borst kloppen? Filosoof Martha Claeys betoogt in haar eerste boek Trots: de filosofie van een emotie juist dat trots veel meer is dan zelfwaarderende borstklopperij. Trots kan ook empowerment zijn, een vliegwiel voor emancipatie. Samen met journalist Clarice Gargard verkende Martha Claeys in dit gesprek de verschillende dimensies van trots – van de positieve, politieke betekenis tot de schaduwkanten ervan. Daar kan Clarice Gargard, als mede-oprichter van de Black Pride beweging in Nederland, over meepraten. Als geen ander heeft zij zicht op de kracht van trots als sleutel tot een gelijkwaardige samenleving. Maar zij weet óók hoe trots uit de bocht kan vliegen en tot strijd kan leiden.

ILFU Members kijken het hele gesprek terug

Voor slechts €4,50 per maand ben je al ILFU Member en kun je al onze programma's terugkijken. Dat zijn eindeloze uren aan diepgaande gesprekken over literatuur, poëzie, filosofie en onze samenleving.

Probeer het Membership nu een maand gratis
ILFU Members kijken het hele gesprek terug