Olivia Colman, Olga Zuiderhoek en Anna Bonaiuto lezen Belle van Zuylenlezing van Elena Ferrante

Niemand minder dan Olga Zuiderhoek, Olivia Colman en Anna Bonaiuto zullen de Belle van Zuylenlezing uitspreken in een exclusief voor ILFU opgenomen stream. 23 september kun je hem live horen in de uitvoering van Olga Zuiderhoek en aansluitend kun je alledrie de versies in het Nederlands, Engels en Italiaans online bekijken of als podcast beluisteren.

Tags

Festival

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

De Belle van Zuylenlezing op het literatuurfestival ILFU wordt dit jaar geschreven door de Italiaanse succesauteur Elena Ferrante en in drie talen uitgesproken door Anna Bonaiuto, Olivia Colman en Olga Zuiderhoek. Ferrante zelf verschijnt nooit in het openbaar en houdt haar ware identiteit al dertig jaar geheim. Haar lezing is getiteld “Een kluwen geschreven woorden” en belooft in het verlengde van al haar romans een vurig pleidooi voor de vrijheid van vrouwen. De lezing wordt op 23 september live door Olga Zuiderhoek uitgesproken in TivoliVredenburg, opnames van de vertolkingen van Colman, Bonaiuto en Zuiderhoek zijn exclusief tijdens het ILFU (van 23 september t/m 3 oktober) online te bekijken en als podcast te beluisteren.

N.B. De stream van de Belle van Zuylenlezing is geëindigd. Er zijn geen tickets meer te koop.
Uitsluitend ILFU-leden kunnen de lezing nog voor onbepaalde tijd terugzien via Mijn ILFU.

Elena Ferrante werd een wereldwijde literaire sensatie met haar vier Napolitaanse romans, een succesreeks waarvan 15 miljoen exemplaren zijn verkocht. De eerste twee delen daarvan, De geniale vriendin en De nieuwe achternaam, zijn inmiddels verfilmd als televisieserie.

"We zitten nog altijd muurvast in de regels van de mannen, in hun dagelijkse onderdrukkingen.”

Ferrante heeft sinds haar debuut in 1992 in talloze onvergetelijke romanpersonages de positie van vrouwen in het Italië van de twintigste eeuw geschetst. Om die reden is Elena Ferrante de ontvanger van de Belle van Zuylenring 2021, een oeuvreprijs voor een internationale schrijver van het ILFU en de Gemeente Utrecht voor een oeuvre met een expliciete maatschappelijke betrokkenheid.

Haar Belle van Zuylenlezing is een pleidooi voor de vrijheid van vrouwen en een aanklacht tegen een nog altijd door mannen gedomineerde maatschappij: “Sinds de tijd van Belle van Zuylen tot op de dag van vandaag hebben vrouwen alle scenario’s veranderd, en toch zitten we nog altijd muurvast in een taalgebruik dat ons maar ten dele uitdrukt, we zitten nog altijd muurvast in de regels van de mannen, in hun dagelijkse onderdrukkingen.”

Zuiderhoek, Bonaiuto en Colman

De drie voorlezers behoren tot de top van de theater- en filmwereld. Olga Zuiderhoek speelde jarenlang bij het Werkteater, kreeg een Gouden Kalf voor haar rol in Süskind en verwierf faam met televisierollen in o.a. Het geheime dagboek van Hendrik Groen en Penoza. Anna Bonaiuto werd bij een internationaal publiek bekend door haar rol in Il Postino (1994), werkte met regisseurs als Daniele Lucchetti en Paolo Sorrentini en speelde de hoofdrol in de verfilming van Ferrantes eerste roman l’Amore Molesto (Kwellende liefde). Olivia Colman is binnenkort te zien in de verfilming van Ferrantes roman The Lost Daughter. Tot haar recente onderscheidingen behoren onder meer een Oscar en een BAFTA Award voor haar rol in The Favourite en een Emmy Award voor haar rol in The Crown

Belle van Zuylenlezing Elena Ferrante (uitverkocht)

23 september 2021, 20:00 uur, TivoliVredenburg

M.m.v.: Amsterdam Sinfonietta (Candida Thompson en Hülya Keser), Olga Zuiderhoek, Simone Weimans, Suzan van Dijk, Ester Hueting, Anke Klein, Anna Bonaiuto (op beeld) en Olivia Colman (op beeld)

Belle van Zuylenlezing Elena Ferrante online

Beschikbaar 23 september (21:00 uur) t/m 3 oktober via ilfu.com

Kijk of luister online naar Elena Ferrante’s lezing voorgelezen door Anna Bonaiuto, Olga Zuiderhoek (in de Nederlandse vertaling van Miriam Bunnik & Mara Schepers) en Olivia Colman (in de Engelse vertaling van Ann Goldstein) 

Gratis voor ILFU leden, €5,00 voor niet-leden. 

Log rechtsboven in dit scherm in op 'Mijn ILFU' (of word lid voor €4,50 per maand)
of koop een los ticket om de lezing te bekijken (klik hier)

Foto's Olivia Colman, Olga Zuiderhoek, Anna Bonaiuto: Rob Schreuder