Salman Rushdie bestrijdt geweld met kunst

Nadat zijn vorige drie romans zich afspeelden in de Verenigde Staten, wilde Salman Rushdie zich graag weer volledig verdiepen in zijn thuisland. Victoriestad (2023) speelt zich daarom af in het Vijayanagararijk, een koninkrijk in het zuiden van India. Tijdens Exploring Stories 2023 vertelde Rushdie dat door de publicatie van dit boek de focus weer op de literatuur gelegd kon worden, en niet op de aanslag in 2022 die hem bijna fataal werd. Maar vandaag verscheen dan toch Mes. Gedachten na een poging tot moord, een nieuw boek waarin Rushdie de verschrikkelijke gebeurtenis van die dag uiteenzet en laat zien hoe geweld bestreden kan worden met kunst. Daarom blikken we vandaag terug op het boeiende gesprek dat Abdelkader Benali en Chris Keulemans vorig jaar met hem voerden.

Tags

Exploring Stories
Foto: Maarten Mooijman

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Salman Rushdie op Exploring Stories 2023

Salman Rushdie geldt als een van de grootste schrijvers van dit moment. Zijn roman Victoriestad is een episch verhaal over een vrouw die een mythisch rijk tot leven ademt, om er vervolgens in de loop der eeuwen door vernietigd te worden. De Volkskrant noemde het een 'wervelende roman' waarin Rushdie verbeelding en geschiedenis verweeft tot 'een nu eens adembenemend, dan weer onnavolgbaar en vaak humoristisch geheel.' Volgens The New York Times toont Victoriestad "why Rushdie's work will always matter." Hij sprak op Exploring Stories 2023 over deze roman met journalist Chris Keulemans en schrijver Abdelkader Benali.

ILFU Members kunnen het hele evenement terugkijken

Voor slechts €4,50 per maand ben je al ILFU Member en kun je al onze programma's terugkijken. Dat zijn eindeloze uren aan diepgaande gesprekken over literatuur, poëzie, filosofie en onze samenleving.

Probeer het Membership nu een maand gratis
ILFU Members kunnen het hele evenement terugkijken