Salman Rushdie: wat moderne maatschappijen van de literatuur kunnen leren

Salman Rushdie sprak op ILFU's festivaldag Exploring Stories over zijn roman Victoriestad (2023), waarin een vrouw een mythisch rijk tot leven ademt, om er vervolgens in de loop der eeuwen door vernietigd te worden. Rushdie baseerde Victoriestad op een veertiende-eeuws Indiaas rijk, dat echt bestaan heeft maar helaas al lang vergeten is, en waarin waarden als gelijkheid en inclusiviteit de basis vormden. Rushdie vergelijkt dit met het moderne India, en reflecteert op de neiging van mensen om deze waarden af te doen als 'westers' of 'woke'. Terwijl inclusiviteit verre van een nieuwerwets progressief ideaal is – het is zo oud als de mens zelf. Kijk maar naar de literatuur.

Tags

Exploring Stories Interview
Foto: Maarten Mooijman

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Salman Rushdie op Exploring Stories 2023

Salman Rushdie geldt als een van de grootste schrijvers van dit moment. Zijn roman Victoriestad is een episch verhaal over een vrouw die een mythisch rijk tot leven ademt, om er vervolgens in de loop der eeuwen door vernietigd te worden. De Volkskrant noemde het een 'wervelende roman' waarin Rushdie verbeelding en geschiedenis verweeft tot 'een nu eens adembenemend, dan weer onnavolgbaar en vaak humoristisch geheel.' Volgens The New York Times toont Victoriestad "why Rushdie's work will always matter." Hij sprak op Exploring Stories 2023 over deze roman met journalist Chris Keulemans en schrijver Abdelkader Benali.

ILFU Members kunnen het hele gesprek terugkijken

Voor slechts €4,50 per maand ben je al ILFU Member en heb je toegang tot ons gehele video-archief. Bovendien krijg je 20% op onze events, én steun je de schrijvers, essayisten en dichters die bijdragen aan ons platform.

Meer over het ILFU Membership
ILFU Members kunnen het hele gesprek terugkijken