‘We delen niet alleen het verleden, maar ook de toekomst. Dus zetten we vandaag een komma, geen punt,’ aldus Mark Rutte, die deze zinnen uitsprak tijdens zijn toespraak van de Nederlandse staat om excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Hoe ziet het landschap ‘achter de komma’ eruit? Hoe richten we een gedeelde toekomst in na de slavernij-excuses, wat is daarvoor nodig?
Hierover gingen Cynthia McLeod, Jeffrey Spalburg, Jörgen UNOM Gario, Marisa Monsanto en Janice Deul met elkaar in gesprek. Zij laten al jaren hun stem horen over de schade die het slavernijverleden heeft toegebracht aan een grote groep Nederlanders. Cynthia McLeod, auteur van Hoe duur was de suiker?, schonk ons de verhalen om het verleden te leren kennen. Verder hoorden we Jeffrey Spalburg, die in 2023 met Ik ben jullie meester een aangrijpend boek schreef over hoe zijn vader, van Surinaamse afkomst, zich in Nederland moest bewijzen en hoe ook Jeffreys zoon nog steeds te maken krijgt met zinnen als ‘Ga terug naar je land.’ Dit is zijn land. We delen dit land, we delen een toekomst, maar onder het streven naar gelijkwaardigheid liggen eeuwen van trauma en wantrouwen. Het is tijd om de witruimte achter de komma invulling te geven.
Tijdens dit programma werden fragmenten gespeeld uit de voorstelling Biba Tula! van Theater voor Keti Koti door Jörgen UNOM Gario en Marisa Monsanto. Theater voor Keti Koti stimuleert de culturele sector om rond 1 juli programmering te brengen over het koloniale en slavernijverleden, met als doel bewustzijn en kennis hiervan te vergroten.