1000 dichters gezocht voor landelijke poëziemarathon

24 september t/m 7 oktober 2023: een twee weken durende tournee van 1000 dichters en poëzielezers langs 13 steden in Nederland en Vlaanderen, in de aanloop naar de 40ste Nacht van de Poëzie.

In de aanloop naar de 40ste Nacht van de Poëzie zullen duizend dichters gedichten voorlezen in 13 verschillende plaatsen in Nederland en Vlaanderen. De poëziemarathon '1000 Dichters' vindt plaats van 24 september t/m 7 oktober en is onderdeel van het ILFU (International Literature Festival Utrecht). De aftrap vindt plaats op 24 september tijdens de Utrechtse Boekenmarkt en wordt verricht door Babs Gons, die tevens op die dag wordt geïnstalleerd als de nieuwe Dichter des Vaderlands. Daarna start een tournee langs boekhandels in alle Nederlandse provincies en Vlaanderen. Alle optredens zijn bovendien online per livestream te volgen. Iedereen die zelf gedichten schrijft of een gedicht van een bewonderde dichter wil voorlezen, in een taal naar keuze, kan zich aanmelden via ilfu.com/1000dichters

Er treden op De Nacht van de Poëzie jaarlijks 20 dichters op, terwijl het Nederlandse taalgebied enkele honderden gepubliceerde en professioneel voordragende dichters telt, enkele duizenden aspirant-dichters en nog veel meer beoefenaars die in hun vrije tijd gedichten schrijven. Onderzoeken kwamen in het verleden zelfs tot 600.000 à 800.000 mensen die op regelmatige basis gedichten schrijven. Ter gelegenheid van de 40ste Nacht geven we duizend van hen de gelegenheid om op te treden op deze eenmalige Nacht van de Poëzie on tour.

Tournee door Nederland en Vlaanderen
De 1000-Dichtersmarathon start en eindigt in Utrecht maar daartussenin trekt de karavaan langs boekhandels door Nederland en Vlaanderen. Van De Groene Waterman in Antwerpen tot Van der Velde in Harlingen en van Boekhandel Dominicanen in Maastricht tot Stumpel in Almere; overal lezen tientallen mensen hun eigen gedichten of die van een ander om ons te ontroeren en amuseren met de kracht en de schoonheid van het mooiste literaire genre dat we tot onze beschikking hebben: de poëzie. Naast de aangemelde dichters zijn er ook optredens van bekende dichters, voorlezers en muzikanten. Deelnemers kunnen zich aanmelden voor een plaats en tijdstip naar keuze om ofwel een gedicht van eigen hand ofwel een favoriet gedicht van een andere dichter voor te lezen, in een taal naar keuze. Deelname en toegang zijn gratis. 

Babs Gons Dichter des Vaderlands
Op 24 september geeft Babs Gons in Utrecht het startsein voor de marathon. Later die middag wordt zij in TivoliVredenburg geïnstalleerd als de nieuwe Dichter des Vaderlands en neemt ze het stokje over van Lieke Marsman. Babs Gons gaat ook mee op tournee: ze treedt bij zoveel mogelijk boekhandels op en zal haar bundels signeren.

Online bloemlezing
Alle optredens zijn online per livestream te volgen en terug te zien op de pagina ilfu.com/1000dichters. Het vormt een online poëziebloemlezing van duizend voorgedragen gedichten die samen de veelzijdigheid van de Nederlandse poëzie laten horen, in alle talen en dialecten die er in ons land worden gesproken.

1000 Dichters: een idee van F. Starik en Vrouwkje Tuinman
Het idee voor 1000 Dichters komt van dichters F. Starik en Vrouwkje Tuinman. Zij wilden al in 2003 een dergelijk poëziefestival in Amsterdam organiseren. “Een nacht van de poëzie in extremis,” aldus Starik destijds. “Met duizend dichters in een niet-hiërarchische opstelling, in de zekerheid dat de gelauwerde, het aanstormend talent, en ook de oude, al bijna vergeten dichter, de ontheemde vluchteling, de jonge verliefde, de medaillewinnende sportman, de derdejaars van de kunstacademie, alsmede zestien ambitieuze letterenstudenten uit Nijmegen, de dove die gedichten voordraagt in gebarentaal, de wanhopige huisvrouw die haar enige kind verloor, de maatschappelijk geslaagde accountant die in de avonduren een gemankeerd dichterschap koestert, de stotterende verkoopster van de daklozenkrant die in de kantlijn schrijft, de lijder aan een zielenpijn, zieleNpijn, omdat je tegenwoordig immers ook panneNkoek moet schrijven, in de zekerheid slechts dat ieder die avond 1 prachtig vers opzegt: namelijk het mooiste dat er ooit geschreven is.” Ze leurden met het plan bij Carré en het Concertgebouw, twee jaar later bij Vredenburg en de Utrechtse Stadsschouwburg en in 2009 nog eens bij de Leidsepleintheaters in Amsterdam; enthousiasme alom, maar sponsors lieten het afweten. Nu, twintig jaar later en vijf jaar na Stariks dood, is de tijd er wél rijp voor en komt het plan van Starik & Tuinman alsnog tot leven, op tournee door stad en land.