Roline Redmond (1949) is cultureel antropoloog en schrijver. Ze publiceerde over beeldvorming in Zwarte mensen in kinderboeken (1980) en onderzoekt slavendansen en Latijns- en Zuid-Amerikaanse muziek. In 2022 verscheen De doorsons, een twee eeuwen omspannend verhaal over haar eigen tot slaaf gemaakte familie. De vakjury van de C.C.S. Croneprijs, bestaande uit schrijver en oud C.C.S. Cronewinnaar Manon Uphoff, boekhandelaar Marischka Verbeek en kinderboekenrecensent Jaap Friso, roemt het ‘bescheiden, maar imposante’ oeuvre van Roline Redmond. Haar werk wordt omschreven als integraal, gelaagd en literair, met een bijzondere kracht om verborgen geschiedenissen tot leven te brengen en te verbinden aan universele thema’s.
Drie Utrechtse literaire talenten onderscheiden
De C.C.S. Cronestipendia 2025 gaan naar drie uiteenlopende schrijvers die ieder op eigen wijze indruk maakten op de jury:
Rinske Bouwman (1988) is theatermaker en schrijver. Haar debuutroman Een soort eelt (2024) werd genomineerd voor de Anton Wachterprijs. De jury was direct gegrepen door een fragment uit haar nieuwe roman Korstmos (verwacht in september bij Orlando), en prees haar originele stijl, sfeergevoel en de scherp gekozen details.
Julia de Dreu (1996) is essayist, prozaschrijver en theatermaker. Ze werkt aan haar debuut, Het rood in blauw veranderen, een essaybundel waarin ze schrijft over kunst, feminisme, queerness en vrijheid. De jury werd geraakt door de scherpe, persoonlijke portretten van vrouwelijke kunstenaars die bewust buiten de spotlights leven, en noemt haar toon intrigerend en veelbelovend.
Paulien Weikamp (1975) debuteerde in 2022 met Vliegen. In augustus 2025 verschijnt haar tweede roman Voor jou alles, over seksueel grensoverschrijdend gedrag en de kracht van vriendschap. De jury roemt haar vertelstem, lef, realistische dialogen en indringende stijl – volgens de jury "onderscheidend binnen het genre".
Over de prijs en het festival
De C.C.S. Croneprijs en -stipendia zijn vernoemd naar de Utrechtse schrijver C.C.S. Crone (1914–1951). Voor de stipendia komen auteurs in aanmerking die in Utrecht wonen en maximaal drie boeken hebben gepubliceerd bij een erkende uitgeverij. Dit jaar ontving de jury 26 inzendingen.
De uitreiking vindt plaats tijdens het Internationaal Literatuurfestival Utrecht (ILFU), dat dit jaar plaatsvindt van 20 september t/m 4 oktober. Het festivalthema is Read Dangerously, met optredens van binnen- en buitenlandse auteurs, het NK Poetry Slam, YALFU en de 42ste Nacht van de Poëzie.