Tom Driesen wint NK Poetry Slam 2022

Tom Driesen is Nederlands Kampioen Poetry Slam 2022 geworden. Na voorrondes in het hele land stonden acht poetry slammers op zaterdagavond 24 september op de 20e editie van het NK Poetry Slam, tijdens het International Literature Festival Utrecht. Tom nam het in de finale battle op tegen Linde van Wingerden en veroverde de nationale titel. De nieuwe nationale slampion heeft de Gouden Vink wisseltrofee ontvangen, vernoemd naar Simon Vinkenoog, en een cheque van duizend euro.

Tijdens de grote finale van het NK Poetry Slam namen acht woordkunstenaars uit Nederland en Vlaanderen het tegen elkaar op: Angelika Geronymaki, Bekvegter, KMR, Ko de Kok, Linde van Wingerden, Madelief Lammers, Suzanne Krijger en Tom Driesen. Zij verzekerden zich van een plek in de finale door tien dagen geleden de halve finale van het NK Poetry Slam te winnen. Tom Driesen mag zich na vanavond Nederlands Kampioen Poetry Slam 2022 noemen, neemt de Gouden Vink wisseltrofee mee naar huis en wint €1000. De tweede plaats was voor Linde van Wingerden, die met een prijs van €250 naar huis ging.

Het publiek bepaalt

De dichters moesten niet alleen de jury overtuigen maar ook het het publiek voor zich zien te winnen. Het publiek bracht hun stem uit door zo hard mogelijk te applaudisseren en joelen voor de favoriete poetry slammer. De jury bestond dit jaar uit spoken word artiest Esohe Weyden, dichter Joost Oomen en muzikant Thijs Boontjes. De presentatie was in handen van Daan Doesborgh en Sophia Blyden.

De jury over Tom

Na een eerste ronde, waarin alle slammers individueel hun kunsten vertoonden, en een tweede ronde met nog vijf deelnemers, bleven Tom Driesen en Linde van Wingerden over in de finale. De jury was unaniem:"Tom ademt poëzie." Na het juryadvies kreeg Tom de meeste stemmen van het publiek, via de applausmeter.

20e Editie

Het NK Poetry Slam beleefde dit jaar haar twintigste editie. In deze verbale bokswedstrijd strijden aanstormende dichters om wie de beste beeldspraak, de mooiste metaforen en de voortreffelijkste voordracht heeft. Het draait zowel om inhoud als om performance. Maar het belangrijkste voor de poetry slammers is om het publiek enthousiast te krijgen. Dichters en schrijvers Maxime Garcia Diaz, Lemuel de Graav, Ellen Deckwitz, Daan Doesborgh en Carmien Michels bewezen hun talent eerder al op het NK Poetry Slam. De finale is traditiegetrouw onderdeel van het ILFU (International Literature Festival Utrecht), dat van 23 september t/m 8 oktober plaatsvindt in Utrecht.

ILFU - International Literature Festival Utrecht

ILFU is het grootste literatuurfestival van Nederland én een dagelijks online platform voor literatuur. Terugkerende festivalonderdelen zijn de Book Talks met internationale en nationale auteurs, Exploring Stories: schrijvers over urgente thema's van deze tijd, Young Adult Literature Festival Utrecht (YALFU), programma's rond meesters uit het literaire erfgoed en programma's voor nieuw talent zoals het NK Poetry Slam en de Verhalenwedstrijd. De Nacht van de Poëzie vormt jaarlijks de feestelijke afsluiting van het festival.

Tom Driesen en Linde van Wingerden - foto Michael Kooren