Utrechtse auteurs Koos, Mari en Urai ontvangen C.C.S. Cronestipendia 2023

Falun Ellie Koos, Arja Mari en Max Urai ontvangen dit jaar een C.C.S. Cronestipendium. Dit is een beurs van de gemeente Utrecht voor veelbelovende Utrechtse auteurs. Zij krijgen ieder 3.000 euro om een volgende publicatie mogelijk te maken.

Arja Mari, Falun Ellie Koos en Max Urai Foto: Maarten Mooijman

Wethouder Eva Oosters reikte op 30 september de stipendia uit tijdens het ILFU (International Literature Festival Utrecht). “Met 35 inzendingen is dit jaar een recordaantal inzendingen binnen. Dat is het bewijs dat Utrecht een levendige literaire scene heeft en daar ben ik als wethouder Cultuur natuurlijk trots op. Want cultuur verrijkt ons leven, het prikkelt en verbreedt je horizon.”

De jury bestond dit jaar uit Femke Essink (letterkundige en literatuurcriticus), Daphne Huisden (auteur en schrijfdocent) en Marjolijn Hof (kinderboekenauteur en schrijfdocent).De jury is enthousiast over de kwaliteit en diversiteit van het recordaantal van 35 inzendingen voor de stipendia, en ziet deze als een bewijs van de levendige literaire scene in Utrecht.

“Een aantal inzendingen sprong er meteen uit vanwege de verrassende toevoeging die de auteurs vormen op de actuele Nederlandse fictie: in vertelstem, in thematiek, in genre. Het ontwikkelen van zo’n eigen, onderscheidend geluid vergt naast talent en lef vooral ook tijd.” Aldus de jury over de inzendingen.

Over de winnaars

Falun Ellie Koos (1992) is schrijver en filmmaker. Hen studeerde af in Writing for Performance aan de HKU en werkt aan diens debuutroman. Koos bewaart het evenwicht tussen het rauwe en het gevoelige, vervalt nergens in vals sentiment en omzeilt behendig de valkuilen van het cliché. De jury veerde vooral op van de manier waarop Koos grappig durft te zijn in wrange situaties.

Arja Mari (1985) is journalist, columnist, historica en werkt aan haar debuutroman. Via een persoonlijke geschiedenis onderzoekt Mari prangende hedendaagse thema’s waar ze zich voor haar journalistiek werk ook in verdiept: migratie en integratie, wantrouwen en vertrouwen, beeldvorming en desinformatie en de verhouding tussen Oost- en West-Europa. Daarbij blinkt haar aanpak uit in helderheid en psychologisch inzicht.

Max Urai (1991) is schrijver en programmamaker. Hij studeerde Film- theater- en televisiewetenschappen in Utrecht en Creative Writing aan ArtEz in Arnhem. Hoewel science fiction in de Nederlandse literatuur maar langzaam voet aan de grond krijgt waagt Max Urai zich er wél aan en hij doet dat op overtuigende wijze. Zijn proza kookt bijna over van de ideeën, die verraden dat hij een conceptueel en kritisch denker is.’

Over de C.C.S. Cronestipendia
De C.C.S. Cronestipendia zijn vernoemd naar de Utrechtse prozaschrijver C.C.S. Crone (1914-1951). De gemeente Utrecht reikt deze stimuleringsprijzen jaarlijks uit in samenwerking met het ILFU. Met de stipendia geeft Utrecht beloftevolle schrijvers de kans zich verder te ontwikkelen en nieuw werk te publiceren. De jury ontving dit jaar 35 inzendingen. Een auteur moet in Utrecht wonen en minimaal een contract hebben met een erkende uitgeverij en mag maximaal drie boeken gepubliceerd hebben. Eerder zijn stipendia toegekend aan onder andere Lisa Weeda, Radna Fabias, Mariken Heitman, Marieke Lucas Rijneveld, Munganyende Hélène Christelle en Ellen Deckwitz.