Duurzaamheid

ILFU wil klimaatneutraal worden. Om dat te bereiken is in de achterliggende jaren al een aantal stappen gezet, maar er moeten er nog vele volgen voordat het zover is.

Met ons duurzaamheidsbeleid hebben we het volgende bereikt:

(1) Wij organiseren onze activiteiten uitsluitend op locaties die uitstekend toegankelijk zijn met het openbaar vervoer en stimuleren bezoekers ook expliciet voor de trein of de fiets te kiezen.

(2) We zijn overgestapt op het uitsluitend verstrekken van e-tickets. (3) Alle drukwerk draagt het FSC-keurmerk en alle merchandise, vrijwilligerskleding en andere festivalgerelateerde producten zijn fair trade en waar mogelijk gemaakt van gerecyclede materialen.

(4) De catering van cursussen en opleidingen maakt gebruik van afbreekbare materialen en staf en cursisten gebruiken afwasbaar, herbruikbaar servies. Alle publiekscatering is volledig vegetarisch.

(5) We moedigen auteurs uit Europa aan om met de trein te reizen. We zijn een samenwerking aangegaan met Choo Choo dat ons helpt bij het vinden van de beste treinverbindingen.

(6) De reizen van auteurs die toch (intercontinentaal) vliegen worden gecompenseerd via het Fair Climate Fund.

(7) We laten niet meer alle buitenlandse auteurs die optreden tijdens ILFU naar Utrecht komen; een deel van de optredens vindt plaats via een online verbinding.

(8) Voor het woon-werkverkeer en werkbezoeken van ILFU-medewerkers wordt op dit moment uitsluitend gebruik gemaakt van de trein of de fiets. Internationale werkbezoeken van teamleden per vliegtuig hebben de afgelopen periode niet meer plaatsgevonden.

(9) decorstukken en aankleding worden zo gemaakt dat ze meerdere festivaledities bruikbaar zijn.

 

Onze doelstellingen vanaf 2024:

(1) Om internationale auteurs van overzee zo min mogelijk speciaal voor ILFU ‘in te vliegen’, passen we de festival- en jaarprogrammering verder aan.

(2) Voor energiebesparende maatregelen zijn wij sterk afhankelijk van de locaties waar wij onze activiteiten organiseren. Op onze eigen locatie Achter de Dom 14 gaan wij zorgvuldig om met energiegebruik. Het pand is een monument en daardoor niet eenvoudig te verduurzamen. ILFU en de gebouweigenaar K.F. Hein Fonds zijn bezig met verduurzaming d.m.v. zonnepanelen en isolatie.

(3) Bij het boeken van overnachtingen voor auteurs, artiesten en crew gaan we uitsluitend gebruik maken van locaties met een green key of ecolabel.

(4) Ons online platform en de gehele tech stack beogen we in overeenstemming te brengen met de Web Sustainability Guidelines (WSG 1.0).

(5) We schakelen in nog sterkere mate over naar online en digitale marketing/publiciteit. Als we toch gebruik maken van (milieuvriendelijk) drukwerk zullen we nog sterker sturen op hoeveelheden om overschotten te voorkomen. Eventueel overschot proberen we een ‘tweede leven’ te geven.

 

 

Social/bewustwording

Als literatuurfestival kunnen we een bijdrage leveren aan de bewustwording van het publiek voor onderwerpen op het gebied van klimaatverandering en duurzaamheid. Daar besteden we ieder jaar aandacht aan, zowel tijdens het jaarlijkse festival als op ons online platform.