Voor docenten

Op deze pagina vind je verschillende lesbrieven van ILFU. Deze zijn gratis te downloaden. Met vragen over deze lesbrieven stuur je een mail naar post@ilfu.com.

Ikjesmarathon

In september gaat een nieuwe editie van het International Literature Festival Utrecht (ILFU) van start. Het motto dit jaar is ‘I am many stories’. Daarom organiseert ILFU een Ikjes-marathon. Iedereen mag meedoen. In deze lesbrief, gemaakt door Tools voor taal, leer je wat een Ikje is en hoe je er een schrijft.

Download hier de lesbrief van de Ikjesmarathon


Poorten tot de Nacht

De Nacht is er voor iedereen, maar het is, zeker voor jongeren, niet altijd makkelijk om toegang te vinden tot de wereld van de poëzie. Voor leerlingen in het basisonderwijs organiseren we jaarlijks de Kindernacht van de Poëzie in samenwerking met de Bibliotheek Neude. Voor leerlingen in het voorgezet onderwijs is er de lesbrief Poorten tot de Nacht, hieronder gratis te downloaden.

Voor docenten in het voortgezet onderwijs ontwikkelden dichter Maud Vanhauwaert en docent Hanne Roose de lesbrief Poorten tot de Nacht.

Deze lesbrief is voor alle leerlingen in het voortgezet onderwijs en is gratis te gebruiken.

Deze lesbrief bestaat uit zeven toegangspoorten (of noem het: zeven sleutels, zeven insteken, zeven filters) waarmee je in de les concreet aan de slag kunt. We gebruiken hiervoor het online archief van de Nacht van de Poëzie, met álle dichteroptredens van de Nachten tussen 2014 en 2022.

Download hier Poorten tot de Nacht

Het is ook mogelijk om de Nacht van de Poëzie met leerlingen te bezoeken. Mail info@ilfu.com voor meer informatie.