Datum
za. 07 okt.
Tijd
20:00
Locatie
TivoliVredenburg
Prijs
€42,50 (Members Early Bird: €30)
Word member
Voertaal
Nederlands
Koop tickets

40ste Nacht van de Poëzie

Een jubileum! De Nacht wordt 40 en dat vieren we natuurlijk, onder het motto: 'Zullen wij confetti van onszelf maken en gaan dwarrelen, feestelijk en ongericht.' De nachtregel van dit jaar komt van een van de optredende dichters en 'nachtveteraan' Eva Gerlach. Verwacht verder geen 'best of'-editie of al te lange terugblikken op het roemruchte verleden. De 40ste Nacht houdt zoals elk jaar zijn blik scherp op het 'nu' gericht, met een twintigtal ijzersterke dichters en een handvol muzikanten en theatermakers. En dat alles natuurlijk onder leiding van Piet Piryns en Ester Naomi Perquin in TivoliVredenburgs Grote Zaal, die wonderlijke bijenkorf waar bezoekers in en uit kunnen zoemen. 

Soort

Poëzie
Datum
za. 07 okt.
Tijd
20:00
Locatie
TivoliVredenburg
Prijs
€42,50 (Members Early Bird: €30)
Word member
Voertaal
Nederlands
Koop tickets

De 40ste Nacht is de afsluiting van het jaarlijkse ILFU, dat dit jaar plaatsvindt van 22 september t/m 7 oktober. In de achthoekige Grote Zaal van TivoliVredenburg presenteren Ester Naomi Perquin en Piet Piryns weer als vanouds een twintigtal dichters en een handvol ‘entr’actes’. Tot de eerste bevestigde dichtersnamen behoren twee oudgedienden die er al op de eerste Nacht in 1980 bij waren, Jean Pierre Rawie en Bart Chabot, evenals twee nieuwe talenten voor wie dit de eerste Nacht wordt: Mahat Arab en Alara Adilow. Ook Eva Gerlach is bij deze jubileumeditie van de partij. Van haar hand is de ‘nachtregel’ van dit jaar:

Zullen wij confetti van onszelf maken en gaan dwarrelen, feestelijk en ongericht

Jubileum

De 40ste Nacht wordt een even bijzondere als alle andere: een twintigtal goede dichters en een handvol muzikanten, theatermakers en circusacts. En natuurlijk is er de Grote Zaal; die wonderlijke bijenkorf waar bezoekers in en uit kunnen zoemen. Ook is er voor iedere bezoeker weer een ‘nachtbundel’ met werk van alle optredende dichters. In de aanloop naar De Nacht staan we wel met een aantal extraatjes stil bij het jubileum, zoals een lespakket voor middelbare scholieren, een podcastserie rond het bijna 300 uur tellende audio-archief van De Nacht en de uitgave van een feestelijk jubileumkwartet, samengesteld door presentatoren Piet Piryns en Ester Naomi Perquin. Informatie over de Nacht en de jubileumactiviteiten vind je de komende maanden in onze nieuwsbrief en op deze webpagina. 

Het grote nachtkwartet

10 x 4 edities van De Nacht, een nacht verdeeld in viertallen (3 dichters + 1 entr’acte); we moesten bij dit jubileum wel iets met het getal 4. En dan kom je al snel uit bij één van de meest geliefde gezelschapsspelletjes van de Nederlandse cultuur. ‘Heb jij voor mij uit de categorie "Welbehaarde Dichters" Ilja Leonard Pfeijffer’? ‘Heb jij dan van "De Grote Vier" Judith Herzberg?’ Met een potje Nachtkwartet ga je spelenderwijs 40 jaar terug de Nachtgeschiedenis in. Een heus collector’s item, samengesteld door presentatoren Ester Naomi Perquin en Piet Piryns. (Te koop tijdens De Nacht op 7/10 in TivoliVredenburg. Prijs: €9,99 (en als je hem nu al bij je ticket bestelt, kost het je slechts €4,99)

Het grote nachtkwartet

40 jaar Nacht van de Poëzie 

“Een Circus van Poëzie, Muziek en puur lichamelijke Acrobatiek, dat is de structuur die schuilgaat achter dit grootschalige evenement.” Zo werd de eerste editie in 1980 aangekondigd. Het was de bedoeling dat het een eenmalige happening zou worden, onderdeel van een Vlaams-Nederlandse feestweek in Vredenburg en losjes gebaseerd op Poëzie in Carré (1966) en de roemruchte Brusselse Poëzienachten uit de jaren ‘70. Maarliefst 29 dichters traden er die eerste Nacht op, die al om 16:00 uur begon en werd gepresenteerd door Freek de Jonge. De ‘formule’ (drie dichters en daarna een pauzenummer uit de circus- en muziekwereld) werkte zo goed, dat bezoekers maar bleven vragen of er opnieuw een Nacht zou komen. Dat gebeurde pas twee jaar later, in 1982, volgens de aankondiging ‘een circa negen uren durende estafette van driestheid in woord en gebaar.’ Een traditie was geboren, want vanaf dat moment vond er -op een paar schrikkeljaren vanwege verbouwing en corona na- elk jaar een Nacht plaats. Daarmee schaart De Nacht zich onder de langstlopende festivals van ons land. 

Hoteldeal: De Nacht + hotel

De mooiste momenten van De Nacht vinden plaats als de laatste treinen zijn vertrokken en een flink deel van het publiek al huiswaarts is gekeerd. Beleef de 40ste Nacht ten volle en neem zaterdagmiddag al je intrek in een City Double-kamer in het Inntel Hotel. Het Inntel ligt pal naast TivoliVredenburg, dus je wandelt nadat de laatste dichtregels hebben geklonken zo je bed in. Je voegt de hotelkamer in de online kassa toe nadat je je tickets hebt besteld. De prijzen (speciaal voor De Nacht goedkoper dan wanneer je los bij het hotel boekt) zijn inclusief ontbijt en toeristenbelasting.

Hoteldeal: De Nacht + hotel

Bijna 80.000 bezoekers

In die vier dedennia is de wereld onherkenbaar veranderd en werd de literatuur een steeds minder vanzelfsprekend onderdeel van onderwijs en cultuur. Wijlen Gerrit Komrij somberde al in 1993 (toen De Nacht nog maar 13 edities oud was):'Er zijn nu eenmaal genres die uitsterven, het Latijn en het luitspel zijn ook verdwenen. En zo vrees ik dat de poëzie zijn beste tijd heeft gehad. Zie je nu nog jongens met Rimbaud naar bed gaan - ik bedoel met de livre de poche? Zie je nog mensen ruzie met elkaar maken over een dichter?' 

De dichtkunst is net zo vaak doodverklaard als de roman en de jazz. De dichter zou net zo'n curiosum worden als de blaaskapel of de scharensliep. En dus zal opnieuw de vraag worden gesteld hoe het dan in vredesnaam mogelijk is dat de Nacht van de Poëzie nu al 40 jaar zo’n tweeduizend bezoekers trekt. Het antwoord daarop weten alleen de in totaal 79.413 bezoekers die we bij de 39 edities mochten ontvangen. In elk geval bewijst De Nacht jaar na jaar de onverminderde levenskracht van de Nederlandstalige dichtkunst. Gistend en wortelend in het duister, blakend en bloesemend in het licht.

Carmien Michels (Foto: Patrick Post), 2017
Drs. P. 1982
Marlene van Niekerk, 2016 (Foto: Anna van Kooij)
Jean Pierre Rawie, 1986 (Foto: Michael Kooren)
Hans Klok, 2022 (Foto: Anna van Kooij)
Annie M.G. Schmidt, backstage 1987 (Foto: Chris van Houts)
Remco Campert, 2014 (Foto: Anna van Kooij)