Foto Reybrouck: Frank Ruiter, Foto Ghosh: Sumit Dayal
Datum
za. 30 sep.
Tijd
17:15
Locatie
TivoliVredenburg
Prijs
Inbegrepen bij Exploring Stories-ticket
Word member
Voertaal
Engels
Koop tickets

David Van Reybrouck en Amitav Ghosh over de verknooptheid van kolonialisme en klimaatbeheer

Kolonisatie en kolonialisme staan overal in de belangstelling, maar hebben we wel genoeg oog voor de hedendaagse vormen ervan?

Soort

Exploring Stories
Datum
za. 30 sep.
Tijd
17:15
Locatie
TivoliVredenburg
Prijs
Inbegrepen bij Exploring Stories-ticket
Word member
Voertaal
Engels
Koop tickets

Kolonisatie en kolonialisme staan overal in de belangstelling, maar hebben we wel genoeg oog voor de hedendaagse vormen ervan? De manier waarop we vandaag de toekomst koloniseren krijgt nauwelijks aandacht, betoogde David Van Reybrouck (BE) in zijn Huizingalezing in 2021. Van Reybrouck gaat in gesprek met Amitav Ghosh (India), over kolonialisme en klimaatverandering – cruciale onderwerpen die op verstrekkende manieren met elkaar verweven zijn. Amitav Ghosh schreef met De vloek van de nootmuskaat een indringend boek over hoe de huidige planetaire crisis geworteld is in koloniale geschiedenis, onder andere aan de hand van de nootmuskaathandel. ⁠David Van Reybroucks Huizingalezing, De kolonisatie van de toekomst, schetst hoe de mens zal blijven koloniseren, met dezelfde meedogenloosheid, hebzucht en kortzichtigheid als waarmee vroeger werelddelen werden toegeëigend.⁠ Wordt dit een somber gesprek of een reality check? Kom luisteren!

Moderator: Marcia Luyten. (NB: Amitav Ghosh is online aanwezig.)

De ontmoeting tussen David Van Reybrouck en Amitav Ghosh is onderdeel van het festivalprogramma Exploring Stories. Je koopt een ticket voor de hele dag en bepaalt zelf welke schrijversgesprekken je wilt bijwonen. Je toegangsbewijs is dus geldig voor de gehele dag en alle programma’s. Reserveren voor een bepaald onderdeel is niet mogelijk; programma's kun je bijwonen zolang er ruimte in de betreffende zaal is.