Ingmar Heytze in een stoel naast een typmachine.
Datum
ma. 07 okt. - ma. 25 nov.
Tijd
19:00 - 22:00
Locatie
Achter de Dom 14, Utrecht
Prijs
€425,- (5% korting voor ILFU Members)
Word member
Voertaal
Nederlands
Schrijf je in

ILFU Academy: Cursus poëzie schrijven voor beginners

Wat is goede poëzie, en hoe herken je die? Hoe leer je om je eigen werk en het werk van anderen te verbeteren? Dichter Ingmar Heytze geeft opnieuw deze populaire cursus waarin het draait om alle aspecten van het dichterschap: het lezen van inspirerende dichters, het vinden van ideeën voor gedichten, het effectief leren gebruiken van de gereedschapskist van literaire stijlmiddelen, het schrijven van nieuwe gedichten, het voeren van redactie op het werk van medecursisten en het voordragen van eigen werk.

Met vragen over de cursus mail je sophie@ilfu.com. Lees ook de Algemene Voorwaarden (17-01-24) goed door.

Soort

Cursus
Datum
ma. 07 okt. - ma. 25 nov.
Tijd
19:00 - 22:00
Locatie
Achter de Dom 14, Utrecht
Prijs
€425,- (5% korting voor ILFU Members)
Word member
Voertaal
Nederlands
Schrijf je in

In elke les wordt de aanzet voor het schrijven van één of twee nieuwe gedichten gegeven, en worden de opdrachten uit de vorige les gelezen en besproken. Zo schrijft elke deelnemer in het bestek van deze cursus een nieuwe, sterke bijdrage aan de groepsbundel die na de cursus wordt gepresenteerd.

8 maandagavonden van 19.00 - 22.00u

Docent: Ingmar Heytze

Data: 7, 14, 21, 28 oktober en 4, 11, 18 en 25 november

Kosten: €425,- (incl. 2 exemplaren van de groepsbundel die tijdens de cursus wordt gemaakt wordt)

Locatie: Achter de Dom 14, Utrecht


Opbouw

Maandag 7 oktober – het begin

Inventarisatie van wat iedereen hoopt en verwacht van deze cursus. Wat voor gedichten lezen en schrijven we graag, en wat willen we erover leren? 

Maandag 14 oktober – stofvinding en schrijfproces

Hoe werkt dichten eigenlijk, en wat zijn de verschillen en overeenkomsten met andere tekstsoorten? Hoe kom je van geen gedicht tot een gedicht, en hoe voorkomen we dat we vastlopen? En: is het mogelijk om een gedicht te schrijven terwijl je tegelijkertijd iets totaal anders aan het doen bent? 

Maandag 21 oktober– poëtica

Bij het schrijven van je gedichten maak je veelal onbewust de keuzes die een gedicht tot een typisch gedicht van jou maken. Deze avond verdiepen we ons in onze persoonlijke poëtica: het werkplaatshandboek dat elke dichter zou moeten hebben bij het schrijven van zijn of haar eigen werk, volgens het motto: ‘kennelijk vind ik dit en doe ik het zo, gegeven wat ik tot nu toe geschreven heb‘. In andere woorden: we beginnen met het ontwikkelen van een bewustzijn van onze stijlkeuzes.

Maandag 28 oktober – redactie

Halverwege de cursus steken we tijd in het redigeren van elkaars werk. Een gedicht laat zich weliswaar niet precies zo redigeren als andere tekstsoorten, maar het redactieproces werkt wel hetzelfde: als een goed gesprek tussen de maker en diens eerste lezer, die het werk zo sterk mogelijk wil maken voordat alle andere lezers het onder ogen krijgen. Waar let een redacteur op bij poëzie, en wat kunnen we leren van elkaars redactionele voorstellen?

Maandag 4 november – voordragen

Publiceren op papier en andere media is mooi, maar optreden hoort bij uitstek bij poëzie. Deze avond is een minicursus goed voordragen voor dichters – we lezen voor wat we hebben en geven elkaar tips over wat we hebben gezien en gehoord.

Maandag 11 november– dichtplaatsen

Poëzie kan (ook) worden gezien als een verzameling goed gebruikte retorische trucs, door mij ook wel 'dichtplaatsen' genoemd. In deze les nemen we er een aantal door.

Maandag 18 november – opdrachtwerk

Wachten op inspiratie is mooi, maar wie echt wil dichten moet er ook gewoon voor gaan zitten. Zeker als je een opdracht van iemand anders (of van jezelf) aanneemt, moet je gewoon aan de bak. Op dit moment in de cursus hebben we dat ook al een aantal keren gedaan. De beroepspraktijk is niet anders: veel dichters werken geregeld in opdracht. Hoe pakken we dat aan? 

Maandag 25 november– het zoete einde

Een laatste korte redactiesessie met het oog op de komende bundel, gevolgd door een avond waarin iedereen voordraagt wat hij in en rond de les heeft geschreven, met een borrel erbij. Want poëzie is mooi, maar men moet er iets te drinken bij hebben. Het allerzoetste einde is natuurlijk een paar maanden later, als de cursusbundel wordt gepresenteerd op een feestelijke reünie.

Over de docent

Ingmar Heytze is dichter, schrijver, columnist, performer en presentator. Hij publiceerde tot nu toe twaalf dichtbundels, ontving in 2009 de C.C.S. Croneprijs voor zijn dichterlijke oeuvre en was van 2009 tot 2011 stadsdichter van Utrecht. Hij verzorgde binnen ILFU voorgaande jaren ook deze succesvolle poëziecursus.

Met vragen of twijfels over cursussen binnen de ILFU Academy, kun je mailen naar  sophie@ilfu.com