Deze cursus bestaat uit vier cursusavonden met telkens een andere gastdocent. Elke docent heeft een eigen schrijfopdracht bedacht waarmee de cursusdeelnemers op de avond zelf aan de slag gaan. Daarnaast is er ook vooral de gelegenheid de betreffende gastdocenten het hemd van het lijf te vragen over hun schrijverschap en dichtmethodes.
Vragen die binnen deze cursus aan de orde komen zijn: hoe werkt de literaire wereld, hoe vind je een uitgever en wat doet een uitgever eigenlijk voor je, hoe voer je redactie over een bundel, en hoe geef je schrijverschap een plaats in je leven.
Data: 4 woensdagavonden: 13 september, 27 september, 11 oktober, 1 november
Locatie: ILFU kantoor, Achter de Dom 14
Prijs: €225 (5% korting voor ILFU Members)
De gastdocenten
Iduna Paalman
Iduna Paalman (1991) is dichter en schrijver. Ze debuteerde in 2019 met de bundel De grom uit de hond halen. Deze bundel werd bekroond met de Poëziedebuutprijs 2020, genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’-prijs, en kreeg een eervolle vermelding van de Grote Poëzieprijs. De Volkskrant riep Iduna uit tot literatuurtalent van het jaar. In het najaar van 2022 kwam haar nieuwe dichtbundel Bewijs van bewaring uit, die in 2023 werd bekroond met de J.C. Bloemprijs en werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. Iduna Paalman las voor op podia als De Nacht van de Poëzie, Lowlands, Crossing Border en Read My World. Naast poëzie en proza schrijft ze toneelstukken en werkt ze als presentator en docent.
Mark Boog
Mark Boog (1970) schreef de dichtbundels Alsof er iets gebeurt (C. Buddingh’-prijs 2001), Zo helder zagen we het zelden (2002, genomineerd voor de J.C. Bloemprijs), Luid overigens de noodklok (2003) en De encyclopedie van de grote woorden (2005, bekroond met de VSB Poëzieprijs). Zijn dichtbundel Het eigen oor (2007, met cd) is een keuze uit eigen werk. Er moet sprake zijn van een misverstand (2010) werd geroemd als een van de drie beste dichtbundels van dat jaar. In 2013 verscheen zijn zevende dichtbundel Maar zingend. Boog schreef ook zes romans. Zijn recentste dichtbundel, Het einde van de poëzie, verscheen in januari 2022. Zijn werk is naar meerdere talen vertaald en Boog geeft al jaren schrijflessen aan studenten van de opleiding HKU Writing for Performance.
Yentl van Stokkum
Yentl van Stokkum (1991) is dichter, toneelschrijver en performer. Als dichter stond ze op verschillende festivals zoals Lowlands, Poetry International, Dichters in de Prinsentuin en Oerol. In 2021 verscheen haar poëziedebuut Ik zeg Emily, waar ze een C.C.S. Crone-stipendium voor ontving. Yentl maakt deel uit van de redactie van literair tijdschrift De Revisor en het populaire Instagram-account Poëzieiseendaad. In juni van dit jaar verscheen de bloemlezing Voor alle dagen, Honderd-nog-wat gedichten zonder gelegenheid, gekozen door @poëzieiseendaad. Haar tweede bundel Winterbloeiers wordt in de zomer van 2023 verwacht.
Erik Jan Harmens
Erik Jan Harmens (1970) is schrijver, dichter en podcastmaker. Hij was in 2002 de eerste poetry slam-kampioen van Nederland. In februari 2023 verscheen zijn bundel De man die blauw werd: intense, kraakheldere poëzie over niet in groepen kunnen verkeren, maar er ook niet door willen worden uitgestoten. Over de diagnose autismespectrumstoornis krijgen op je vijftigste, en hoe dan verder. Harmens schreef behalve zes dichtbundels ook zes romans en de biografie van dichter Hef. Momenteel werkt hij aan de biografie van dichter Menno Wigman.
Vragen, opmerkingen of andere onzekerheden? Een e-mail is altijd welkom op: sophie[at]ilfu.com.