Foto: Maarten Mooijman

ILFU Festival

ILFU brengt tijdens het festival verschillende grote literatuurevenementen van de afgelopen jaren en decennia samen: de Nacht van de Poëzie (anno 1980), het NK Poetry Slam (2002), het klassiekersfestival Literaire Meesters (2009) en het internationale festival City2Cities (2011). Deze bestaande ingrediënten, aangevuld met nieuwe programma-onderdelen in een twee weken durend festivalprogramma, maakt het ILFU tot een avontuurlijke viering van de literatuur in al haar verschijningsvormen.

Het begin

In 2018 vond de eerste editie van het festival in de nieuwe vorm plaats. Er traden 200 schrijvers, vertalers en artiesten op, onder wie Julian Barnes, Becky Albertalli, Salman Rushdie, Selda Bağcan en John Irving. Ook opkomende, talentvolle schrijvers in verschillende genres zoals kinderboeken, poëzie en non-fictie stonden op het ILFU-podium. Nieuwe onderdelen waren onder meer De Utrechtse Boekenmarkt en het Young Adult-event YALFU.  Met ruim 21.000 bezoekers werd het ILFU meteen het grootste literatuurfestival van Nederland. Op de London Book Fair kreeg ILFU een nominatie voor een “International Excellence Award” als beste internationale literatuurfestival van het jaar en de Europese Unie kende ILFU een EFFE Label toe: “Europe’s quality stamp for remarkable arts festivals showing their engagement in the field of the arts, community involvement and international openness.”

In de jaren daarna waren er optredens van o.a. David Mitchell, Valéria Luiselli, Louis Theroux en Jonathan Franzen. In 2021 vond de eerste editie van onze grootste festivaldag Exploring Stories plaats, waar schrijvers en denkers van over de hele wereld met elkaar in gesprek gaan over de actuele en urgente thema’s van onze tijd. 

Tijdens de corona-epidemie in 2020 vond een (deels) online editie plaats onder het motto ‘We need stories’. In tijden van verandering en onzekerheid zijn nieuwe verhalen broodnodig, dus vroegen we vijftig schrijvers een nieuw verhaal te schrijven over de tijd waarin we leven. De overheidssteun die het festival ontving om de ontbrekende publieksinkomsten te compenseren, besloot het festival honderd procent aan de auteurs schrijvers en meewerkende zzp'ers te besteden. De vijftig verhalen verschenen in boekvorm en online op de website van ILFU, waar ook livestreams van schrijversoptredens te zien waren. Uit deze digitale festivaleditie is het platform ilfu.com geboren; een online kanaal dat het hele jaar door dagelijks verhalen, gedichten en registraties deelt met ILFU-members en algemeen publiek.

Vanaf 2020 is het festival opgenomen in de Culturele Basisinfrastructuur van het minister van OCW en ontvangt het financiële ondersteuning van de Gemeente en Provincie Utrecht.

Literatuur in de publieke ruimte

Jaarlijks ontwikkelt ILFU opvallende activiteiten in Utrecht die de aandacht voor literatuur moeten aanwakkeren. In 2020 ontwikkelden we een videoprojectie op Slot Zuylen, waarvoor ILFU samenwerkte met Margaret Atwood en video-artists Het Blauwe Uur. Ook trok een verhalenmachine door de stad, waar mensen een kort verhaal of gedicht konden printen. In 2022 lag in de Minrebroederstraat een zee van ruim 11.000 verlichte boeken, die bekijks trok van duizenden bezoekers. In 2023 trok ILFU tijdens de 1000 Dichters tour met De Nacht van de Poëzie door 12 Nederlandse en Vlaamse provincies, waar optredens plaatsvinden van in totaal 1000 Dichters.

Opening ILFU 2020, Foto: Jelmer de Haas
Literature vs. Traffic 2022, Foto: Montana
De ILFU Verhalenmachine, Foto: Anna van Kooij

Naast het festival presenteert het ILFU ook door het jaar heen programma’s en evenementen zoals de Book Talks, Book Clubs en literaire cursussen via ILFU Academy.

Optredens terugkijken

Op het ILFU platform kijk je van alle ILFU edities fragmenten en gehele registraties terug. ILFU Members krijgen toegang tot livestreams en premium content.