Datum
ma. 30 sep.
Tijd
19:00 - 21:00
Locatie
De Utrechtse Boekenbar (Westerkade 2, 3511 HA Utrecht)
Prijs
€7,50 (gratis voor ILFU Members)
Word member
Voertaal
Nederlands, English
Koop tickets

ILFU Book Club: Brenda Navarro

For English, click here.

Tijdens ILFU 2024 hosten we maar liefst twee Book Clubs. Het format van een ILFU Book Club is als volgt: een moderator gaat in gesprek met de leesclubdeelnemers en tijdens het tweede uur van de Book Club schuift de auteur zélf aan – om alle overgebleven vragen over diens boek te beantwoorden! Op maandagavond 30 september ben je welkom bij De Utrechtse Boekenbar om met een groep lezers en met Brenda Navarro zelf over Het geluid van een lichaam (Das Mag, vertaald door Joep Harmsen) te praten. Moderator is Mia You.

Soort

Book Club
Datum
ma. 30 sep.
Tijd
19:00 - 21:00
Locatie
De Utrechtse Boekenbar (Westerkade 2, 3511 HA Utrecht)
Prijs
€7,50 (gratis voor ILFU Members)
Word member
Voertaal
Nederlands, English
Koop tickets

ILFU Book Club met Brenda Navarro

Adres: Westerkade 2, 3511 HA Utrecht (De Utrechtse Boekenbar)
Inloop v.a. 18:30
Aanvang 19:00
Prijs: €7,50 (gratis voor ILFU Members)

Over Het geluid van een lichaam

Brenda Navarro – Het geluid van een lichaam (2024) | Das Mag

‘Dit boek leest als een lang flamencolied. Brenda Navarro geeft een stem aan mensen die vaak over het hoofd worden gezien. Figuranten spelen bij haar de hoofdrol, ze maakt hen zo groot en schitterend als ze zijn.’

Raoul de Jong over 'Het geluid van een lichaam'

‘Deze roman heeft de vorm van een tirade waarin woede, verdriet, onbegrip en verlangens elkaar afwisselen,’ schreef recensent Dieuwertje Mertens in Trouw, ‘een rondgang door een leven vol ellende’. Niet voor tere zieltjes dus, de tweede roman van de uit Mexico afkomstige Brenda Navarro (1982). In Het geluid van een lichaam maakt een jonge vrouw een reis door haar verleden om te achterhalen wat er met haar broertje gebeurd is. Haar broertje was tenslotte altijd de gevoelige, de vrolijke, de slimme, degene die wél zijn school zou afmaken, wél zou weten te ontsnappen aan de armoede en het geweld. Maar als Diego’s zus na vele omzwervingen uiteindelijk weer terugkeert naar Mexico doet ze dat met zijn as in een plastic tas. 

Het geluid van een lichaam is genadeloos, overrompelend en teder tegelijk. Het doet pijn en het zet je aan het denken, over ongelijkheid, racisme, seksisme en uitbuiting en over verlies, onbegrip, woede en onvervulde dromen. Met haar tweede roman vestigde Brenda Navarro zich definitief als een van de meest gedurfde en belangrijke auteurs van Latijns-Amerika. Het boek won meerdere literaire en boekhandelsprijzen.

'Navarro’s ongepolijste stijl, gelardeerd met diffuse dialogen en scheldwoorden, doet denken aan haar evenzeer geprezen landgenote Fernanda Melchor, die eveneens thema’s als armoede en racisme verpakt in zinderende taal.'

Dieuwertje Mertens, Trouw

Over Brenda Navarro

Foto: Begoña Rivas

Brenda Navarro (1982) werd geboren in Mexico-Stad en studeerde daar sociologie en feministische economie. Ze woont tegenwoordig in Madrid en schrijft voor El País. Ze doet onderzoek en schrijft over vrouwenarbeid, de toegang van vrouwen tot cultuur, digitale rechten en geesteswetenschappen, en over migratie. Tot haar grootste fans behoren Fernanda Melchor, Pilar Quintana, Alejandro Zambra, Yuri Herrera en Miriam Toews. Het geluid van een lichaam is haar prijswinnende tweede roman, vertaald door Joep Harmsen.

Over de moderator

Mia You

Volgen