Foto: Michael Kooren
Datum
za. 01 okt.
Tijd
13:00 - 18:45
Locatie
TivoliVredenburg
Prijs
€25 / €17,50 (ILFU members, CJP, Jongeren (<25 jr), U-pas)
Word member
Voertaal
Nederlands, Engels
Koop tickets

Exploring Stories 2022

Schrijvers en denkers over de actuele en urgente thema’s van onze tijd.

Datum
za. 01 okt.
Tijd
13:00 - 18:45
Locatie
TivoliVredenburg
Prijs
€25 / €17,50 (ILFU members, CJP, Jongeren (<25 jr), U-pas)
Word member
Voertaal
Nederlands, Engels
Koop tickets

We willen met Exploring Stories aantonen dat literatuur wat ons betreft thuishoort in het hart van het publieke debat. Literatuur begint immers waar het nieuws ophoudt. Wie de wereld beter wil begrijpen, kan niet zonder de verbeelding van schrijvers die met hun romans en verhalen ons wereldbeeld doorgronden, aanvullen, corrigeren of totaal op z’n kop zetten. Dit jaar gaan er weer fictieschrijvers in gesprek met journalisten, filosofen en wetenschappers over onderwerpen als klimaat, ongelijkheid, oud en nieuw kolonialisme, feminisme en de oorlog in Oekraïne.

Download hier het blokkenschema

Ontsloten stemmen: woorden geven aan de koloniale geschiedenis

Sharon Dodua Otoo en Dalilla Hermans zijn beide auteurs die in hun werk racisme aan de kaak stellen, Dodua Otoo in haar roman Ada's plek en Hermans in haar columns en theater. Daarover gaan zij in gesprek met elkaar. Moderator: Aldith Hunkar.

Some immigrants are more equal than others: immigratie en klasse

Tash Aw spreekt over zijn roman Wij, de overlevenden, waarin hij de invloed van immigrant-zijn op de waarde van een mensenleven onderzoekt. Hij zal in gesprek gaan met Sulaiman Addonia. De auteurs worden geïnterviewd door Sinan Çankaya.

Manifestatie van de vrouwelijke tekst: nieuwe definities van schrijverschap

De voor de Europese Literatuurprijs genomineerde Doireann Ní Ghríofa exploreert samen met Ester Naomi Perquin het (vermeende) spanningsveld tussen schrijverschap en moederschap. Het gesprek wordt gemodereerd door Mirjam van Hengel.

Waar de wolf loert: moeten vechten voor een thuis(land)

Ayelet Gundar-Goshen en Inge Schilperoord gaan in gesprek gaan over hoe het is om je niet thuis te voelen op de plek waar je woont. Moderator: Sophie Derkzen.

Ayelet Gundar-Goshen (Foto: Philippe Mastas)
Inge Schilperoord (Foto: Keke Keukelaar)
Sharon Dodua Otoo (Foto: Ralf Steinberger)
Dalilla Hermans
Tash Aw (Foto: Stacy Liu)
Sulaiman Addonia (foto: Lyse Ishimwe)
Doireann Ní Ghríofa (Foto: Al Higgins)
Ester Naomi Perquin (Foto: Posthuma de Boer)
Olivia Laing (Foto: Sophie Davidson)
Raven van Dorst (Foto: Pim Top)
Madeline Miller (Foto: Nina Subin)
Natalie Haynes (Foto: Dan Mersch)
Joy Wielkens (Foto; Karen Scheffers)

De bevrijding van het lichaam: een onderzoek naar vrijheid

Schrijver en cultuurcriticus Olivia Laing, auteur van Ieder een lichaam: over verzet, verlangen en vrijheid, en Raven van Dorst zullen met Marian Donner, auteur van het Zelfverwoestingsboek, onderzoeken wat het betekent om een lichaam te hebben en gaan op zoek naar de reikwijdte van de mogelijkheden om het lichaam te bevrijden.

De vrouwelijke mythes ontrafeld: hervertellingen als feministisch wapen

Daarnaast zullen Madeline Miller (online aanwezig) en Natalie Haynes in gesprek gaan over de manier waarop hun hervertellingen van ouden mythen de mythen over de rol van de vrouw in de wereld kunnen ontkrachten. Moderator: Sophie Rutenfrans.

De verborgen geschiedenis van Oekraïne

De huidige oorlog in Oekraïne kent een lange voorgeschiedenis, die door schrijvers Oksana Zaboezjko en Sasha Marianna Salzmann in hun werk met pijnlijke en persoonlijke precisie onder de loep wordt genomen. Zij worden geïnterviewd door Franka Hummels.

Kansenongelijkheid in het onderwijs

PvdA-politica en wethouder van Amsterdam Marjolein Moorman, ook bekend van de documentaireserie Klassen, gaat in gesprek over kansenongelijkheid in het onderwijs met dichter Ruth Lasters, die recentelijk ontslag nam als stadsdichter van Antwerpen, en Anousha Nzume, auteur van Hallo witte mensen. Moderator: Fleur Damen.

Fixdit

25 september verscheen Optimistische woede: fix het seksisme in de literatuur, het manifest van schrijverscollectief Fixdit. Elf vrouwelijke schrijvers bundelen de krachten om de positie van vrouwen in de letteren te verbeteren. Een gesprek met Fixdit leden Manon Uphoff (tevens een van de curatoren van het online ILFU-platform), Shantie Singh en Fleur Speet. Moderator: Sophie Derkzen.

Klimaatverandering

IJslandse schrijver Andri Snær Magnason, onder andere bekend van Over tijd en water, gaat met Ellen de Bruin in gesprek over de verhouding tussen het vertellen van verhalen en klimaatverandering. Het gesprek zal plaatsvinden onder moderatie van Jaap Tielbeke.

De openbaring: de ontmaskering van Amerika

Auteur van controversiële romans en ongebruikelijke korte verhalen A.M. Homes gaat (online) in gesprek met Niña Weijers over de gevolgen van rücksichtslose machtspolitiek die over lijken en landen gaat.

Afsluiter van de avond is de Britse dub poet Linton Kwesi Johnson met een optreden en hij wordt geïnterviewd door actrice en zangeres Joy Wielkens.

Oksana Zaboezjko (Foto: Pavlo Botanov)
Sasha Marianne Salzmann (Foto: Heike Steinweg)
Andri Snær Magnason (Foto: Ari Maggi)
Linton Kwesi Johnson
A.M. Homes (Foto: Ulf Andersen)
Ellen de Bruin (Foto: Tessa Posthuma de Boer)
Marjolein Moorman
Manon Uphoff (foto: Frank Ruiter)
Fleur Speet
Shantie Singh (foto: Geisje van der Linden)

Hou de website en de nieuwsbrief in de gaten voor de updates over de line-up, tickets en onderwerpen van dit jaar.

De boekverkoop vooraf en na afloop wordt dit jaar verzorgd door de Utrechtse Boekenbar.

Word ILFU Member!

Het ILFU zoekt leden! Een lidmaatschap van het ILFU is de beste manier om alles wat het festival te bieden heeft mee te maken. Je bent de eerste die kaartjes kan kopen, je krijgt 20% korting op alle festivaltickets, 5% korting op ons cursusaanbod, toegang tot premium video- en audiomateriaal van de voorgaande evenementen en, het allerbelangrijkste, je ondersteunt het festival en de schrijvers die we programmeren. Meld je hier online aan, daarna kun je met korting kaarten bestellen.

Over ILFU
Tijdens het ILFU International Literature Festival Utrecht ontmoet je smaakmakers uit de internationale literatuur. Het festival is een avontuurlijke staalkaart van literatuur over actuele thema’s en schrijvers die het verschil maken. Dit jaar vindt ILFU plaats van 23 september t/m 8 oktober 2022, met onder meer Exploring Stories, de jaarlijkse Belle van Zuylenlezing, het NK Poetry Slam, verschillende Book Talks met internationale schrijvers, het Young Adult Literature Festival Utrecht, en als afsluiting de 39ste Nacht van de Poëzie.