Foto Winterson: Sam Churchill, Foto Kieft: Stephan Vanfleteren
Datum
za. 30 sep.
Tijd
13:00
Locatie
TivoliVredenburg
Prijs
Inbegrepen bij Exploring Stories-ticket
Word member
Voertaal
Engels
Koop tickets

Jeanette Winterson en Ewoud Kieft over de vele gezichten van kunstmatige intelligentie

Hoe ziet de wereld eruit als we liefde, zorg, seks en verbinding steeds meer uitbesteden aan kunstmatig intelligente ‘helpers’? Winterson en Kieft hebben hier allebei een geheel eigen visie op.

Soort

Exploring Stories
Datum
za. 30 sep.
Tijd
13:00
Locatie
TivoliVredenburg
Prijs
Inbegrepen bij Exploring Stories-ticket
Word member
Voertaal
Engels
Koop tickets

In essaybundel Twaalf bytes haalde de Britse literaire grootheid Jeanette Winterson religie, mythe, literatuur, ras, genderpolitiek en natuurlijk informatica erbij om ons te helpen begrijpen hoe kunstmatige intelligentie onze wereld verandert. Ze is niet pessimistisch, wel kritisch. Met de Nederlandse schrijver en historicus Ewoud Kieft gaat zij in gesprek over de rol van kunstmatige intelligentie in onze samenleving – een gesprek dat de clichébeelden van AI als ‘schrikbeeld’ of juist als ‘enige oplossing’ overstijgt. Kieft publiceerde eerder de roman De onvolmaakten, over een samenleving waarin kunstmatige intelligentie tot alle facetten van het leven is doorgedrongen. Zou Winterson hierin een realistisch toekomstscenario zien? Of wordt de discussie over verschillen tussen kunstmatige en menselijke intelligentie hier voor eens en altijd beslecht?

Moderator: Maaike Schoon.

NB: Jeanette Winterson treedt tijdens Exploring Stories maar liefst twee keer op. ‘s Avonds gaat zij in een Book Talk in gesprek over haar nieuwe verhalenbundel.

De ontmoeting tussen Jeanette Winterson en Ewoud Kieft is onderdeel van het festivalprogramma Exploring Stories. Je koopt een ticket voor de hele dag en bepaalt zelf welke schrijversgesprekken je wilt bijwonen. Je toegangsbewijs is dus geldig voor de gehele dag en alle programma’s. Reserveren voor een bepaald onderdeel is niet mogelijk; programma's kun je bijwonen zolang er ruimte in de betreffende zaal is.