Foto: The bell hooks Institute
Datum
wo. 28 sep.
Tijd
20:00
Locatie
Filmzaal Bibliotheek
Prijs
€10 / €8 ( jong (<25), student, CJP en U-pas, ILFU members 20% korting)
Word member
Voertaal
Nederlands, Engels
Koop tickets

Films & Talks: bell hooks - een college over cultuurkritiek en transformatie

Elk jaar besteedt ILFU in een uitgebreid filmprogramma aandacht aan een meester uit de literaire canon, dit jaar de Amerikaanse schrijver, dichter en burgerrechtenactiviste Maya Angelou (1928-2014). Er zijn films en lezingen over bevriende schrijvers die voor Angelou een bron van inspiratie waren, zoals Audre Lorde, bell hooks en James Baldwin. Daarnaast hebben we speciale aandacht voor Angelou als filmmaker, waarbij we op het ILFU voor het eerst de drie korte films vertonen waarmee Angelou in de jaren zeventig debuteerde.

Soort

Film
Datum
wo. 28 sep.
Tijd
20:00
Locatie
Filmzaal Bibliotheek
Prijs
€10 / €8 ( jong (<25), student, CJP en U-pas, ILFU members 20% korting)
Word member
Voertaal
Nederlands, Engels
Koop tickets

In het tweedelige opgenomen college uit 1997 pleit bell hooks (1952 - 2021), in die tijd hoogleraar Engels aan de City College of New York, voor de transformatieve kracht die cultuurkritiek te weeg kan brengen. In bell hooks: Cultural Criticism & Transformation laat zij aan de hand van uiteenlopende voorbeelden uit de (pop)cultuur van de laatste decennia (van Madonna tot de rechtszaak tegen O.J. Simpson) zien wat de kracht en relevantie van representatie is. De kracht van haar betoog wordt hierin ondersteund door het beeldmateriaal dat aan de opname toegevoegd is van de films en muziekvideo's die ze bespreekt.

In het eerste deel van de opnamen legt bell hooks het theoretische fundament van haar werk uit, en gaat zij in op de motieven die verscholen kunnen zitten achter verschillende vormen van representatie en de de kracht die zij uitoefenen in onze culturele en sociale levens. In het tweede deel legt zij haar opvattingen aan de hand van een aantal voorbeelden uit. Belangrijk voor haar is hoe popcultuur een plek is waar ons beeld van de wereld gevormd wordt, en hoe achter de beelden die we voorgeschoteld krijgen een bewuste manipulatie verscholen zit. Cultuuranalyse kan er volgens hooks voor zorgen om een bewustzijn van dit achterliggende proces te laten ontstaan, en zo een publiek te creëren dat waakzaam en met kennis van zaken naar populaire cultuur kan kijken.

Nancy Jouwes - foto Tom van Huisstede

De opnamen wordt voorzien van een inleiding door cultuurhistoricus en auteur Nancy Jouwe. Jouwe doet onderzoek op het gebied van racisme en intersectionaliteit, waarin zij sterk beïnvloedt is door bell hooks. Bovendien heeft Jouwe in het verleden ook colleges van bell hooks gevolgd aan de Universiteit Utrecht.

De duur van de film is 66 minuten. De films zijn Engels gesproken en bevatten geen ondertiteling. De inleiding is in het Nederlands. 

De boekverkoop vooraf en na afloop wordt dit jaar verzorgd door Broese.