Foto: Rachel Eliza Griffiths
Datum
za. 30 sep.
Tijd
16:00
Locatie
TivoliVredenburg
Prijs
Inbegrepen bij Exploring Stories-ticket
Word member
Voertaal
Engels
Uitverkocht

Salman Rushdie over geschiedenis, verbeelding en zijn nieuwe roman Victoriestad

Dit evenement is geweest

We zijn vereerd dat Salman Rushdie op 30 september bij ILFU zal spreken over zijn nieuwste roman Victory City. Rushdie gaat in gesprek met journalist Chris Keulemans en schrijver Abdelkader Benali.

Datum
za. 30 sep.
Tijd
16:00
Locatie
TivoliVredenburg
Prijs
Inbegrepen bij Exploring Stories-ticket
Word member
Voertaal
Engels
Uitverkocht

Salman Rushdie geldt als een van de grootste schrijvers van dit moment. Zijn nieuwe roman is een episch verhaal over een vrouw die een mythisch rijk tot leven ademt, om er vervolgens in de loop der eeuwen door vernietigd te worden. De Volkskrant noemde het een 'wervelende roman' waarin Rushdie verbeelding en geschiedenis verweeft tot 'een nu eens adembenemend, dan weer onnavolgbaar en vaak humoristisch geheel'. En volgens The New York Times toont Victory City "why Rushdie's work will always matter."

In 2018 stond Rushdie voor het laatst live op het podium in Utrecht. We zijn dankbaar en vereerd dat hij er nu, naar aanleiding van het verschijnen van Victoriestad, online bij kan zijn. Het is het eerste interview van Rushdie in Nederland na de aanslag op zijn leven vorig jaar.

Salman Rushdie op ILFU 2018 © Michael Kooren
Salman Rushdie op ILFU 2018 © Michael Kooren

Over Victoriestad

In de nasleep van een onbeduidende veldslag tussen twee al lang vergeten koninkrijken in het veertiende-eeuwse Zuid-India heeft een negenjarig meisje een goddelijke ontmoeting die de loop van de geschiedenis zal veranderen. Nadat ze getuige is geweest van de dood van haar moeder wordt de verdrietige Pampa Kampana een medium voor de godin, die door de mond van het meisje begint te spreken. De godin verleent Pampa Kampana krachten die het begrip van het meisje te boven gaan en vertelt haar dat ze een rol zal spelen in de opkomst van een grote stad genaamd Bisnaga – letterlijk ‘victoriestad’ – het wereldwonder.

Een verhaal bouwen rondom een samenleving die zich zowel ontwikkelt als aftakelt, dat is een procedé dat je zowel inhoudelijk als stilistisch wel aan Rushdie kan overlaten
(NRC)

De daaropvolgende tweehonderdvijftig jaar raakt het leven van Pampa Kampana nauw verweven met dat van Bisnaga, vanaf het moment dat de stad letterlijk wordt gezaaid uit een zak magische zaden totdat ze op een typisch menselijke manier ten onder gaat: door de hoogmoed van de machthebbers. Wanneer Pampa Kampana Bisnaga en haar burgers tot leven fluistert, probeert ze te voldoen aan de opdracht die ze van de godin heeft gekregen: vrouwen gelijke rechten geven in een patriarchale wereld. Maar alle verhalen zijn geneigd zich los te maken van hun schepper, en Bisnaga is geen uitzondering. Terwijl de jaren verstrijken, heersers komen en gaan, veldslagen worden gewonnen en verloren, en loyaliteiten wisselen, wordt het weefsel van Bisnaga een steeds complexer tapijt – met Pampa Kampana in het middelpunt.

Rushdie op steroïden. Alleen het woord overleeft. Daarom voelt deze roman daadwerkelijk als een triomf. (De Standaard)

Dit verhaal, briljant vormgegeven als de vertaling van een oud epos, is een kroniek over liefde, avontuur en mythe en op zichzelf al een bewijs van de kracht van verhalen vertellen.

Vertaald door Karina van Santen en Martine Vosmaer.

Beluister hier de podcast 'Pluimcast' waarin vertalers Karina van Santen en Martine Vosmaer praten over Victoriestad

When times are bad, books are good

Bekijk hier een fragment uit het interview van Hans Bouman met Salman Rushdie op ILFU 2018

De ontmoeting met Salman Rushdie is onderdeel van het festivalprogramma Exploring Stories. Je koopt een ticket voor de hele dag en bepaalt zelf welke schrijversgesprekken je wilt bijwonen. Je toegangsbewijs is dus geldig voor de gehele dag en alle programma’s. Reserveren voor een bepaald onderdeel is niet mogelijk; programma's kun je bijwonen zolang er ruimte in de betreffende zaal is.