Foto Dehue: Inge Hoogland, Foto Gleeson: Brid O'Donoghue
Datum
za. 30 sep.
Tijd
14:00
Locatie
TivoliVredenburg
Prijs
Inbegrepen bij Exploring Stories-ticket
Word member
Voertaal
Engels
Uitverkocht

Trudy Dehue en Sinéad Gleeson over maatschappelijke bemoeienis met het vrouwelijk lichaam

Wanneer noemen we iemand ziek, zwanger of gezond? Wanneer is iets een abortus? En welke invloed hebben deze classificaties op de bewoners van de betreffende lichamen? Hoe gaat de samenleving om met het vrouwenlichaam? Twee originele denkers duiken samen diep in deze vragen.

Soort

Exploring Stories
Datum
za. 30 sep.
Tijd
14:00
Locatie
TivoliVredenburg
Prijs
Inbegrepen bij Exploring Stories-ticket
Word member
Voertaal
Engels
Uitverkocht

Wanneer telt iemand als zwanger? En… is dat dan van een ‘vrucht’, ‘ei’, ‘foetus’ of ‘kind’? Wanneer spreken we over de beëindiging van de zwangerschap als ‘een abortus’? Wie mag die classificaties maken en uitdelen, en wie heeft daar vervolgens last of profijt van? Dit is het type vragen waar wetenschapssocioloog Trudy Dehue van ‘aan’ gaat. Haar meest recente boek Ei, foetus, baby is zowel een geschiedenis van de wetenschap achter zwangerschappen, als een kritische ontleding van wat we als feiten beschouwen (‘maaksels die maken’, aldus Dehue). Trudy Dehue gaat in gesprek met de Ierse schrijver en presentator Sinéad Gleeson. Gleeson publiceerde vorig jaar de persoonlijke essaybundel Hemellichamen, waarin ze verkent hoe ziekte, gezondheid en moederschap haar lichaam beïnvloeden – maar niet alleen het hare, Gleesons essays zijn veel meer universeel van aard. Hoe gaat de samenleving om met vrouwenlichamen, vroeger en nu? Moderator: Dieuwertje Mertens.

De ontmoeting tussen Dehue en Gleeson is onderdeel van het festivalprogramma Exploring Stories. Je koopt een ticket voor de hele dag en bepaalt zelf welke schrijversgesprekken je wilt bijwonen. Je toegangsbewijs is dus geldig voor de gehele dag en alle programma’s. Reserveren voor een bepaald onderdeel is niet mogelijk; programma's kun je bijwonen zolang er ruimte in de betreffende zaal is.