Op 28 mei om 12:00 start de reguliere kaartverkoop voor dit evenement en maken we de eerste namen en thema's bekend. ILFU Members kopen nu al een Early Bird kaartje in het ILFU Dashboard.
Jeanette Winterson over kunstmatige intelligentie: 'This is not a time to be ignorant'
Jeanette Winterson ging in 2023 in gesprek met Ewoud Kieft over de hoop en de vrees rondom kunstmatige intelligentie. Gaat het ons lukken om alle nieuwe technologie ten goede in te zetten of graven we ons eigen graf?
Fixdit-lid Manon Uphoff legt een vinger op de zere plek van het seksisme in de literatuur
Manon Uphoff, Shantie Singh & Fleur Speet gingen in gesprek over 'Optimistische woede', het manifest van hun schrijverscollectief Fixdit. Hoe kunnen we de vrouwen die ons voor gingen blijven waarderen als ze structureel verdwijnen uit archieven?
Goed, fictie schudt de lezer wakker, maar leidt dat ook tot actie?
Rebekka de Wit en Imbolo Mbue schreven beiden over de klimaatcrisis. Hoewel hun verhalen vanuit andere punten vertrekken, speelt het thema verantwoordelijkheid en machteloosheid een centrale rol. In 2021 gingen zij in gesprek over hun werk.
Als je het niet meer over slavernij wil hebben, sluit dan gelijk ook alle Nederlandse musea.
Wat zeg je tegen mensen die het belang van de excuses voor het slavernijverleden niet onder ogen komen? Cynthia McLeod legde in 2023 haarfijn uit waarom juist deze vorm van slavernij zo erg en hardnekkig was.
Ali Smith: 'Art makes us remember that we're alive.'
Kan kunst de wereld redden? Een veelomvattende vraag die schrijver Ali Smith beantwoordde in 2023, in haar gesprek met Annelies Beck: 'I don't know if art can save the world, but people can.'
Schrijven om smeltende ijskappen tegen te gaan
Andri Snær Magnason sprak in 2022 met Ellen de Bruin over het menselijk onvermogen om over klimaatverandering te praten. Er is tijd nodig om nieuwe begrippen te leren, en die tijd is er niet. Daar ligt volgens hem de potentie van fictie.
Hoe neem je ruimte in als vrouw van kleur in de medische wereld?
Layal Liverpool schreef 'Hoe racisme ons ziek maakt' en vertelde in 2024 dat racisme niet alleen een maatschappelijk probleem maar ook een volksgezondheidscrisis is. Niet zozeer de feiten, maar juist de verhalen hierover maken dit invoelbaar.
Ik was nooit een schrijver geworden als ik was geboren onder het Sovjetregime
Als kind hoorde de Letse schrijver Nora Ikstena op school hele andere verhalen over het communisme dan thuis. In 2023 vertelde ze over dit dubbelleven dat ze leidde in tijden van de Sovjet-onderdrukking.
Hoe ver reikt de stem van de mens in de levende wereld?
In 2024 doken Charlotte Van den Broeck en Anne Broeksma in de relatie tussen mens en dier, naar aanleiding van hun begeesterde boeken over een bedreigd, uitstervend of anderszins bijzonder dier. Een pleidooi vóór het verenigen van de levende wereld
Speculatieve fictie als tegengeluid: de kracht van Afrofuturisme
Vambo Sherif deelde in 2024 hoe Zwarte studenten constant geconfronteerd werden met Westers, eurocentrisch racisme, en hoe fantaseren over een andere wereld hun een uitweg bood door zich de vrijheid voor te stellen die hun onmogelijk werd gemaakt.
Brenda Navarro en Alejandra Ortiz over migreren als (trans) vrouw en het omgaan met sociale verwachtingen
Brenda Navarro en Alejandra Ortiz schreven allebei over migratie. De één ontvluchtte Mexico omdat ze er als trans vrouw niet veilig was; de ander verruilde het land voor Spanje omdat ze daar haar werk als schrijver en activist wel kon voortzetten.
Opoffering voor vrijheid: Fatena Al-Ghorra roert het Exploring Stories-publiek tot tranen
De Belgisch-Palestijnse dichter Fatena Al-Ghorra verraste het publiek in 2024 met een intense uitvoering van 'Yamma Mweil il Hawa’, een hartverscheurend lied over opoffering voor vrijheid.
Salman Rushdie bestrijdt geweld met kunst
In 2023 vertelde Salman Rushdie dat door de publicatie van 'Victoriestad' (2023) de focus weer op de literatuur gelegd kon worden, en niet op de geweldadige aanslag in 2022 die hem bijna fataal werd.
Voor wie zich wel eens onbegrepen heeft gevoeld bij de huisarts
De woorden die we gebruiken zijn belangrijk, nodig, maar vaak ook ontoereikend, aldus Sinéad Gleeson op ILFU 2023. Zo zullen woorden om pijn te beschrijven nooit de volledige pijn kunnen omvatten.
Dit gedicht kostte Ruth Lasters haar stadsdichterschap
Als docent en schrijver strijdt Ruth Lasters al jaren tegen het elitarisme van het Vlaamse onderwijssysteem, dat leerlingen al op jonge leeftijd in categorieën verdeelt. Nadat dit gedicht werd geweigerd, trok ze zich terug als stadsdichter.