Op vrijdag 28 april sluiten de inschrijvingen van de C.C.S. Cronestipendia 2023

Utrechtse Schrijvers opgelet. Op 28 april 12:00 uur sluiten de inschrijvingen voor de C.C.S. Cronestipendia 2023. De Gemeente Utrecht loont in samenwerking met ILFU jaarlijks drie prijzen van €3000 uit aan de meest beloftevolle Utrechtse auteurs. Ik wil je van harte aanmoedigen om je aan te melden.

Tags

Schrijven

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

In 2022 mocht ik zelf dit stipendium in ontvangst nemen. Als ervaringsdeskundige kan ik zeggen dat een uitverkiezing voor schrijvers een geweldige manier is om je aanstaande publicatie onder de aandacht te brengen, en is de geldprijs van 3000 euro natuurlijk zeer welkom om meer tijd in je schrijfwerk te steken. Ik moedig iedere schrijver uit Utrecht of aanpalende gemeenten dan ook van harte aan om je zo snel mogelijk aan te melden. Je inzending wordt geanonimiseerd beoordeeld door de jury, die vervolgens tijdens het juryoverleg inzage krijgt in de bijbehorende biografische gegevens en motivatiebrieven. Ik vroeg mijn mede-stipendisten Daan Windhorst en Nikki Dekker om hun ervaringen.

Daan Windhorst

Ik ben nog steeds enorm verguld om het CCS Crone-stipendium te mogen ontvangen. Het hielp mij dit jaar op drie manieren. Het is een van de weinige manieren om betaald te krijgen voor schrijven zonder dat er een eindwerk of -product aan vast zit. Daarmee koop je eigenlijk vrijheid om te kunnen experimenteren, te klooien en te dromen. Dat is een schaarse luxe. Daarnaast biedt het een nieuwe ingang om een voet tussen de deur te krijgen bij uitgeverijen, die opeens geïnteresseerd zijn nu je een stempel van de jury hebt gekregen. En, misschien wel het belangrijkste: het is een teken van vertrouwen, een klopje op de schouder, een certificaat voor aan je muur. Schrijven kan best eenzaam zijn, en elke blijk van vertrouwen werkt dan als duwtje om je gaande te houden. Zoals wanneer je leert fietsen.

Daan Windhorst

Nikki Dekker

Wat elke schrijver nodig heeft is tijd, en in onze kapitalistische wereld is tijd helaas geld. Die 3000 euro komt dan als een geschenk uit de hemel vallen, maar het CCS Crone Stipendium is meer dan een geldprijs alleen, het is een bevestiging dat je op de goeie weg bent, dat er lezers zitten te wachten op je werk.

Nikki Dekker

Aanmelden

Aanmelden voor het C.C.S. Cronestipendium 2023 kan tot 28 april aanstaande. Meer informatie vind je hier.

Over C.C.S. Crone (1914-1951)

Het kleine maar eigenzinnige oeuvre van deze schrijver, dat slechts bestond uit 150 pagina's, werd niet alleen getypeerd door nauwgezet en persoonlijk proza, maar ook door zijn woonplaats Utrecht als decor. In de stoep voor zijn geboortehuis op Oudkerkhof 26 in Utrecht houdt zich nog altijd een van zijn citaten schuil: 'Utrecht, stad van zachte idioten, ik werd er zelf geboren.'