Dit was ILFU 2023

ILFU 2023 zit erop, en wat een schitterende editie was het. Het was de succesvolste editie van ILFU tot nu toe. De 40ste Nacht, Exploring Stories, YALFU, het NK Poetry Slam, de Kindernacht en diverse booktalks waren ruim van tevoren uitverkocht. We behaalden een recordaantal van ruim 22.500 bezoekers, er deden 1.087 dichters mee aan de 1000 Dichters-marathon en online werd de dagelijkse livestream 37.000 keer bekeken. Maar vooral hebben we weer heel veel schitterende gesprekken, voordrachten en optredens gehoord en gezien. Met gepaste trots kijken we terug op de book talks met Maggie Nelson en Georgi Gospodinov, de inauguratie van Babs Gons als Dichter Des Vaderlands, indrukwekkende ontmoetingen op Exploring Stories, honderden jonge lezers op het YALFU, de feestavond met Mensje van Keulen, meerdere book clubs bij ons op de redactie, films, toneelstukken, prijsuitreikingen én natuurlijk de veertigste Nacht van de Poëzie. Geniet nog even na met de fotoreportages die Maarten Mooijman, Michael Kooren en Daisy Ranoe van dit alles maakten. Tot volgend jaar!

Tags

Festival
Foto: Michael Kooren

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Een recordjaar voor ILFU!

Openingsweekeinde met Maggie Nelson, NK Poetry Slam, Babs Gons en de start van 1000 Dichters

Op 23 september trapten we ILFU 2023 met een double bill: in TivoliVredenburg vond het NK Poetry Slam plaats én ging Niña Weijers in gesprek met de Amerikaanse sterauteur Maggie Nelson. Fleur Pierets gaf een laudatio op Nelsons oeuvre.

Op de zondag van het openingsweekend startten we op de Utrechtse Boekenmarkt met de 1000 Dichters-marathon, die vervolgens twee weken lang het hele land (én Antwerpen) zou bezoeken. Tijdens All That Poetry in TivoliVredenburg werd Babs Gons geïnaugureerd als Dichter Des Vaderlands, met een mooi programma van dichters en denkers, samengesteld door Gons zelf.

Foto's door Maarten Mooijman.

Exploring Stories

Op 30 september vond de grote ILFU festivaldag Exploring Stories plaats, in vier zalen van TivoliVredenburg, met een keur aan internationale schrijvers: Jeanette Winterson, Ewoud Kieft, Salman Rushdie, Abdelkader Benali, Francine Oomen, Tatjana Almuli, Martha Claeys, Clarice Gargard, Ali Smith, Connie Palmen, Julie Myerson, Marja Pruis, David Van Reybrouck, Amitav Ghosh, Trudy Dehue, Sinéad Gleeson, Ayọ̀bámi Adébáyọ̀, Pelumi Adejumo, Daniel Schreiber, Minke Douwesz, Cynthia McLeod, Jeffrey Spalburg, Jörgen UNOM Gario, Marisa Monsanto, Janice Deul, Kamila Shamsie, Sacha Bronwasser, Nora Ikstena en Maxim Osipov.

Foto's door Maarten Mooijman en Daisy Ranoe.

YALFU

Op onze jaarlijkse young adult-dag YALFU kwamen honderden jonge fans naar TivoliVredenburg voor de gesprekken van Shannon Chakraborty, Bea Fitzgerald, Catherine Doyle, Katherine Webber, Emmy van Ruijven en presentator Samya Hafsaoui. Indrukwekkend, zoals ieder jaar, was de enorme rij voor de signeersessies.

Foto's door Daisy Ranoe.

Georgi Gospodinov, de Van Keulen Karavaan, vertaalprijzen, book clubs, films en theater

Maar we hadden nog veel meer in ons programma dit jaar: book clubs met Julie Myerson en Jaap Robben, feestelijke avonden met Mensje van Keulen en Georgi Gospodinov, de uitreiking van de Filter Vertaalprijzen, een theaterprogramma in samenwerking met Theater Kikker én een filmprogramma in samenwerking met het Nederlands Filmfestival.

Foto's door Maarten Mooijman.

De 40ste Nacht, Kindernacht & 1000 Dichters

Op vrijdagavond 6 oktober waren kinderen welkom om in de Bibliotheek Utrecht te komen luisteren naar de gedichten van Tjitske Jansen, Erik van Os en Najiba Abdellaoui – én ze mochten blijven logeren. Presentatie was in handen van Iven Cudogham.

Zaterdag 7 oktober kwam er dan toch echt een einde aan de (twee weken durende!) megalomane poëziekaravaan 1000dichters. In de laatste ronde dichters kwam o.a. Ma’MaQueen voorlezen en gaf vader-dochter-dichtersduo Struikeltje een uiterst schattig optreden. Ook Special Arts en Babs Gons waren er weer bij. Vrouwkje Tuinman, geestelijk moeder van deze marathon, las twee weken geleden het eerste gedicht voor en maakte de cirkel rond door nu het aller-allerlaatste woord uit te spreken.

En de nacht daarop, van 7 tot 8 oktober, sloten we ILFU af met de veertigste Nacht van de Poëzie in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. Bezoekers bleven tot laat – héél laat – luisteren naar de mooiste gedichten en entr’actes, schoven daarbij steeds dichter bij elkaar, kropen af en toe bij elkaar op schoot, zwijmelden weg bij voordrachten van Jean Pierre Rawie, Judith Herzberg, Bart Chabot, Hans Dorrestijn, GerdaLentenHavertong, Joost Oomen en vele andere geweldige dichters. Piet Piryns en Ester Naomi Perquin presenteerden de avond, en entr’actes werden verzorgd door Naaz, Princess Goes, Yeol Eum Son, Oxygen, Seven Drunken Nights, Dzambo Agusevi Orchestra, Kuzko.

Foto's Maarten Mooijman (Kindernacht , 1000 Dichters en Nacht van de Poezie) en Michael Kooren (Nacht van de Poezie)

De 40 Nacht van de Poëzie aftervideo

Online zijn we er altijd

Je hoeft ons niet een heel jaar te missen, want op ilfu.com kun je altijd terecht voor je dagelijkse shot literatuur. Hier publiceren we spannende verhalen, essays, poëzie en video's van de beste auteurs. Neus maar eens rond in onze Songbook-reeks, waarin schrijvers liedjes tippen die een hele roman in zich dragen. Of laat je inspireren door onze geestverruimende fictieverhalen, of de essayserie 'Doe het toch maar'.

Bekijk al onze verhalen en artikelen
Online zijn we er altijd

ILFU in de media