Waarom hele bevolkingsgroepen nostalgisch zijn naar een totalitair systeem

Op 5 oktober ging Georgi Gospodinov, de winnaar van de International Booker Prize 2023 voor zijn roman Schuilplaats voor andere tijden, tijdens een exclusieve Book Talk in gesprek met Sophie Derkzen. Gospodinov besprak onder andere waarom er in landen met een voormalig communistisch regime vaak een sterk nostalgisch gevoel heerst. Is dit omdat mensen daadwerkelijk terugverlangen naar een totalitair systeem of hebben zij voornamelijk heimwee naar hun jongere jaren? Bekijk dit deel van het gesprek in het fragment hieronder.

Tags

Exploring Stories Interview
Foto: Maarten Mooijman

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Georgi Gospodinov tijdens ILFU 2023

‘Ineens is er een roman die Europa laat zien zoals het werkelijk is: geen verenigde statenbond, maar een door rancune gedreven continent waar de gewone man terugverlangt naar een harmonieus verleden dat nooit heeft bestaan.’

Zo schreef Michel Krielaars in zijn vijfballenrecensie in NRC over Schuilplaats voor andere tijden (Ambo Anthos, vertaald door Hellen Kooijman).

De premisse van de roman van de Bulgaar Gospodinov had er een uit de bejubelde Netflix-serie Black Mirror kunnen zijn: hoofdpersoon is Gaustin, een psychiater-gerontoloog die Alzheimerpatiënten behandelt door ze terug te laten keren in hun eigen verleden. In de kamers van zijn behandelcentrum reconstrueert hij in minutieus detail hun jongere jaren, inclusief meubels, sigarettenmerken en grammofoonplaten.

Elke verdieping vertegenwoordigt een decennium uit de 20ste eeuw. Zo kunnen ze de rest van hun ziekte in de geborgenheid van het door hen verlangde verleden doorbrengen. De behandeling is zo’n groot succes dat ook steeds meer gezonde mensen interesse krijgen in deze ‘beschermde tijd’. Ze nemen Gaustins verblijf over en sluiten zich af van het heden en de toekomst. De gevolgen zijn rampzalig: de mensenmassa die behandeld wil worden blijft maar groeien en het resultaat is dat hele landen proberen terug te keren naar het verleden, althans dat deel ervan dat zij als het meest glorieus ervaren. De parallel met Poetin is hier snel getrokken, en het Gospodinovs grote verdienste dat hij vanuit zijn eigen ervaring als inwoner van een communistisch regime haarfijn aanvoelt waar de valse romantiek van een volk ten aanzien van een verleden dat nooit werkelijk bestaan heeft de overhand krijgt.

Gospodinov sprak op 5 oktober over de verlokking van een totalitair regime, de verraderlijkheid van nostalgie en de paradox van vrijheid. Schrijver Laura van der Haar sprak vooraf een laudatio uit voor Georgi Gospodinov.

ILFU Members kunnen het hele gesprek terugkijken

Voor slechts €4,50 per maand ben je al ILFU Member en heb je toegang tot ons gehele video-archief. Bovendien krijg je 20% op onze events, én steun je de schrijvers, essayisten en dichters die bijdragen aan ons platform.

Meer over het ILFU Membership
ILFU Members kunnen het hele gesprek terugkijken