Hoe het is om een dubbelleven te leiden onder het Sovjet-regime

Als kind hoorde de Letse schrijver Nora Ikstena op school hele andere verhalen over het communisme dan thuis. Op Exploring Stories 2023 vertelde ze over dit dubbelleven dat ze leidde in tijden van de Sovjet-onderdrukking.

Tags

Festival Exploring Stories Sovjet
Foto: Maarten Mooijman

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Tijdens ILFU Exploring Stories 2023 gingen Nora Ikstena en Maxim Osipov met elkaar in gesprek over repressieve regimes

Hoe werkt een repressief regime door in persoonlijke levens? Hoe vormt (of misvormt) een gevoel van voortdurende dreiging je dagelijkse realiteit? Hierover sprak de Letse auteur Nora Ikstena, van wie de roman Moedermelk in 2023 in het Nederlands verscheen, met de Russische schrijver Maxim Osipov. Ikstena’s Moedermelk gaat over drie generaties vrouwen in Letland ten tijde van Sovjet-onderdrukking. Een wereld waarin elke ervaring, zelfs de prilste dagen van het moederschap, wordt gevormd en beheerst door de staat.

Ook het werk van Maxim Osipov speelt zich vaak in die wereld af. Van de Russische auteur, die sinds de oorlog in Oekraïne in Nederland woont, verscheen in 2022 de verhalenbundel De wereld is niet stuk te krijgen. Net als in zijn eerdere boeken spelen de verhalen zich af tegen een decor van dictatuur en onderdrukking – maar op subtiele, geraffineerde, haast onzichtbare wijze. Beide schrijvers houden zich in hun werk bezig met de vraag: hoe behoud je je geloof in de toekomst, in zelfbeschikking, als je leven van geboorte af aan een ongelijke strijd is? 

ILFU Members kunnen het hele gesprek terugkijken

Voor slechts €4,50 per maand ben je al ILFU Member en kun je al onze programma's terugkijken. Dat zijn eindeloze uren aan diepgaande gesprekken over literatuur, poëzie, filosofie en onze samenleving.

Probeer het Membership nu een maand gratis
ILFU Members kunnen het hele gesprek terugkijken