1. Het aanhoudende probleem met de literaire canon
Schrijverscollectief Fixdit streeft naar meer diversiteit in de literaire canon. Waarom zijn de vrouwelijke stemmen zo lang achtergebleven in de literaire canon? Het antwoord begint al bij de term 'damesroman', aldus Fixdit-lid Fleur Speet.
2. Hoe vrouwen door Apple tot digibeten werden gemaakt
Tot halverwege de jaren tachtig hadden vrouwen een groot aandeel in de ICT. Pas toen Apple een computer voor thuisgebruik introduceerde veranderde dat en werd de computer opeens typisch een mannending. Jeanette Winterson schreef erover in '12 bytes'.
3. De nonsens waar je mee te maken krijgt als vrouwelijke schrijver
Scherp, open en bloedeerlijk schrijft Roxane Gay over feminisme, het lichaam, dik zijn, kwetsbaarheid, kracht en identiteit. Samya Hafsaoui interviewde haar tijdens ILFU 2021 over representatie van gemarginaliseerde groepen in literatuur en media.
4. Is er nog wel ruimte in je hoofd om te schrijven als je kinderen hebt?
Tijdens Exploring Stories 2022 vertelde Ester Naomi Perquin over de ruimte die het moederschap wegkaapt van het schrijverschap en legt Doireann Ní Ghríofa uit waarom ze een tijd lang in de auto schreef totdat haar kinderen van school kwamen.
5. Hoe gaat de samenleving om met vrouwenlichamen, vroeger en nu?
Hoe kunnen we het hebben over het vrouwelijk lichaam als juist de mannen aan het hoofd staan van de geschiedschrijving? Sinéad Gleeson en Trudy Dehue gingen in op de effecten van deze bemoeienis, de rol van schaamte en het belang van nieuwe verhalen