Joost Prinsen leest Jan van Nijlen

Een van de favoriete gedichten van acteur en meesterdeclamateur Joost Prinsen is Jan van Nijlen (1884-1965). Niet een dichter die meteen bij iedereen een belletje doet rinkelen. Hij was de favoriete dichter van Geert van Oorschot en bevriend met Bloem, Du Perron en Greshoff. Het bekendst zijn de regels die op de gevel van Antwerpen Centraal zijn aangebracht: ‘Bestijg de trein nooit zonder uw valies met dromen / dan vindt ge in elke stad behoorlijk onderkomen.’ Op de 38ste Nacht van de Poëzie droeg Joost Prinsen het gedicht ‘Oud salon’ uit 1947 voor.

1 reactie

Tags

Poëzie Eeuwigheid
Foto: Patrick Post

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Joost Prinsen leest 'Oud Salon'

Voordracht tijdens de 38ste Nacht van de Poëzie, 2 oktober 2021. Bekijk het gehele optreden van Joost Prinsen op het poëziekanaal van de VPRO.

OVER JAN VAN NIJLEN

Jan van Nijlen

Jan van Nijlen (1884–1965) is vaak vergeleken met zijn Nederlandse tijdgenoot J.C. Bloem en velen kennen vooral zijn gedicht ‘Bericht aan de reizigers’ met de beroemde regel ‘Bestijg den trein nooit zonder uw valies met dromen’. Maar Van Nijlen schreef veel meer: elf bundels poëzie, de prozateksten Druilende burgerij, Jeugdherinneringen van een eenzelvig man (1982) en Herinneringen aan E. du Perron (1955). Van Nijlen ontving in 1955 de Belgische Staatsprijs en in 1963 de Constantijn Huygensprijs voor zijn oeuvre.

Verwijderde gebruiker

Rapporteer

Genoten van zijn voordracht op De Nacht. En ook in het programma van Matthijs van Nieuwkerk.

2 jaar geleden