Podcast Nu je 't zegt: Weggaan, en niet meer terug kunnen

Toen de destijds 16-jarige Henny de boerderij van haar ouders verruilde voor Utrecht, liet ze van alles achter: de kleine kerkgemeenschap, het vee en de Japanse zijdehoentjes op het erf. Maar ook verruilde ze een jeugd waarin de bijbel zo ongeveer het enige boek in huis was, voor een oneindigheid aan literatuur en poëzie. Ze bezocht de Nacht van de Poëzie zelfs 38 keer. Henny, inmiddels 73, houdt nog steeds van de geur van het land, van het zoete maar toch scherpe hooi. En toch kan ze nooit meer terug. De plek die ze verliet is niet meer hetzelfde, en vooral: zijzelf is niet meer hetzelfde. In aflevering 8 hoor je hoe poëzie woorden en beelden kan geven aan dit specifieke melancholische gevoel van ontheemding, als een levenslange metgezel die je nooit in de steek laat.

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Nu je 't zegt, wordt het poëzie

De ontmoeting van de liefde van je leven op late leeftijd, de machteloosheid in een vriendschap, de knuffel die iemands leven veranderde: allemaal maken we dingen mee die achteraf allesbepalend zijn geweest. We zien pas hoe bijzonder ze zijn wanneer we erbij stilstaan, erover praten, er woorden aan geven. Het is bij uitstek iets wat dichters kunnen: woorden geven aan alledaagse ervaringen.

Voor Nu je 't zegt doken we in het enorme archief van veertig jaar Nacht van de Poëzie, en gingen op zoek naar bijzondere verhalen om deze gedichten te omlijsten – of is het andersom, is het de poëzie die deze verhalen extra bijzonder maakt? Hoe het ook is, met trots presenteren we de achtste aflevering 'Weggaan, en niet meer terug kunnen'.

Beluister de aflevering 'Weggaan, en niet meer terug kunnen' hier

Nu je 't zegt verschijnt iedere twee weken op zaterdag, in alle grote podcastspelers.

Iedere aflevering staat een nieuw bijzonder verhaal centraal, geïnspireerd door een gedicht dat werd voorgedragen op een van de veertig edities van de Nacht Van De Poëzie.

Abonneer je op Nu je 't zegt in je favoriete player

Credits

Redactie, productie, montage en mixage: Bianca Schrijver
Research, ontwerp en eindredactie: Gijs Wilbrink
Muziek: Tim Meijer