Nooit meer oorlog, zeiden we – een lied van Shishani

‘Op 4 mei zeggen we met zijn allen “nooit meer oorlog, dit mag nooit meer gebeuren” terwijl we nog steeds mensen zien sterven,’ sprak Shishani tijdens haar optreden op ILFU All That Poetry op 23 september. Kunst en poëzie kunnen krachtige middelen zijn om de wereld te scheppen zoals jij die graag zou zien, maar daarbij moeten we blijven reflecteren op de tekortkomingen van nu. Over dat laatste schreef zij 'Forget to Remember', een pijnlijk actueel lied over het nog altijd bestaande leed en onrecht dat we soms lijken te vergeten.

Opslaan

Tags

All That Poetry

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Stop het geweld in Gaza

Het lied vertolkt de onmacht die we op deze momenten voelen, situaties waarbij we alle moed en hoop dreigen te verliezen.

Met gebroken harten en vol onbegrip kijken we al weken naar vreselijke beelden van aanvallen tegen burgers in Palestina en Israël, waarbij onschuldige kinderen, vrouwen en ouderen de grootste slachtoffers zijn. We zien groeiende haat, gruwelijk etnisch geweld. ‘Dit nooit meer’ zeiden we, maar waarom lukt het de politiek niet om zich sterk te maken tegen deze bruutheid, om de gruwelijke oorlogsmisdaden tegen Palestijnen te stoppen en met een duurzame oplossing te komen? We sluiten ons aan bij de internationale oproep voor een onmiddellijk staakt-het-vuren en roepen politici en medemensen op om constructieve, vreedzame taal te gebruiken, zonder haat of desinformatie.

Onze Amsterdamse collega's van het Read My World festival organiseren vandaag een acht uur durende radiomarathon, waarin meer dan zestig schrijvers, lezers, denkers, dichters, muzikanten en sprekers de stemmen versterken die nu zijn stilgevallen; stemmen die we niet meer horen omdat hun elektriciteit is uitgevallen, omdat het geweld te luid klinkt of vreselijk genoeg omdat ze niet meer onder ons zijn. Luister naar deze stemmen, laat ze bezinken.

Laten we niet vergeten om te onthouden.