Waarom is de klimaatbeweging zo wit?

Volgens David Van Reybrouck en Amitav Ghosh zijn de dekolonisatiebeweging en de klimaatbeweging nauw met elkaar verweven. Vooralsnog voeren echter vooral westerse, witte mensen de boventoon in het klimaatdebat. En dat terwijl de gevolgen van de klimaatcrisis voor de niet-westerse mens vaak het hevigst zijn.

Tags

Exploring Stories Klimaat Kolonialisme
Foto: Maarten Mooijman

Word ILFU Member en steun onze schrijvers en verhalen

Vertel me meer

Tijdens ILFU Exploring Stories 2023 gingen Amitav Ghosh en David Van Reybrouck met elkaar in gesprek over de verknooptheid van kolonialisme en klimaatbeheer

Kolonisatie en kolonialisme staan overal in de belangstelling, maar hebben we wel genoeg oog voor de hedendaagse vormen ervan? De manier waarop we vandaag de toekomst koloniseren krijgt nauwelijks aandacht, betoogde David Van Reybrouck in zijn Huizingalezing in 2021. Van Reybrouck ging in gesprek met Amitav Ghosh, over kolonialisme en klimaatverandering – cruciale onderwerpen die op verstrekkende manieren met elkaar verweven zijn.

Amitav Ghosh schreef met De vloek van de nootmuskaat (2023) een indringend boek over hoe de huidige planetaire crisis geworteld is in koloniale geschiedenis, onder andere aan de hand van de nootmuskaathandel. ⁠David Van Reybroucks Huizingalezing, De kolonisatie van de toekomst, schetst hoe de mens zal blijven koloniseren, met dezelfde meedogenloosheid, hebzucht en kortzichtigheid als waarmee vroeger werelddelen werden toegeëigend.⁠

ILFU Members kunnen het hele gesprek terugkijken

Voor slechts €4,50 per maand ben je al ILFU Member en kun je al onze programma's terugkijken. Dat zijn eindeloze uren aan diepgaande gesprekken over literatuur, poëzie, filosofie en onze samenleving.

Probeer het Membership nu een maand gratis
ILFU Members kunnen het hele gesprek terugkijken