Aankondiging ILFU 2022: de fictie bij de feiten

Het Internationaal Literatuurfestival Utrecht (ILFU) vindt dit jaar plaats van 23 september t/m 8 oktober, onder het motto ‘de fictie bij de feiten’. Het thema sluit aan bij het online platform dat ILFU in april lanceerde. Het festival start in het openingsweekeinde met het NK Poetry Slam en de Utrechtse Boekenmarkt op het Vredenburg en eindigt twee weken later met de 39ste editie van De Nacht van de Poëzie in TivoliVredenburg.

Na twee beknopte en aangepaste edities tijdens de coronapandemie zal dit jaar op 23 september weer een volledige editie van start gaan. Het programma belooft een mooie start van het nieuwe boekenseizoen te worden en bevat een mix van grote schrijvers, nieuw talent, klassiekers, young adult, poëzie, muziek, theater en film. 

Foto: Michael KoorenHet festival gaat op 23 september van start met een grote literaire openingsmanifestatie in het centrum van Utrecht, een dag later gevolgd door het NK Poetry Slam. Na twee jaar keert op zondag 25 september de Utrechtse Boekenmarkt op het Vredenburgplein terug. Andere evenementen tijdens de twee weken die volgen zijn het Young Adult-evenement YALFU, de Belle van Zuylenlezing, diverse Book Talks met Nederlandse en internationale schrijvers en programma’s rond het werk van Maya Angelou en Oekraïense literatuur. Op 1 oktober vindt de tweede editie plaats van Exploring Stories; een festivaldag over uiteenlopende actuele, maatschappelijke onderwerpen belicht in gesprekken tussen romanschrijvers en nonfictie-auteurs. Voor nieuw talent is er de derde editie van de ILFU verhalenwedstrijd, waarvoor verhalen kunnen worden ingezonden in de categorieën proza, poëzie, beeld, audio en spoken word. Het festival sluit af met poëzie: op 7 oktober met de Kindernacht van de Poëzie, een gedichtenspektakel in de Bibliotheek Utrecht, waar kinderen met hun ouders in een tentje de nacht kunnen doorbrengen tussen de boeken en op 8 oktober de 39ste editie van de Nacht van de Poëzie

De komende maanden wordt de line up van ILFU 2022 bekendgemaakt. De kaartverkoop voor De Nacht van de Poëzie en een aantal andere programma’s start op woensdag 15 juni. Zie ilfu.com/festival voor meer info.