Cortijn Tonkes wint de ILFU Verhalenwedstrijd

De ILFU Verhalenwedstrijd 2022 is gewonnen door Cortijn Tonkes.

Cortijn Tonkes is de winnaar van de derde editie van ILFU's Verhalenwedstrijd. Hij won met het verhaal Suiker. Tijdens festivaldag Exploring Stories ontving hij de hoofdprijs van vijfduizend euro, uit handen van de organisatie van ILFU. Aan de ILFU Verhalenwedstrijd deden ruim 700 mensen mee; er kwamen 750 verhalen binnen in vijf categorieën. Cortijn Tonkes won naast de hoofdprijs ook de categorieprijs voor proza van duidend euro. Er zijn verder vier winnaars in de categorieën beeld, audio/muziek, poëzie en spoken word.

Lees het winnende verhaal van de ILFU Verhalenwedstrijd 2022 hier:

https://verhalenwedstrijd.ilfu.com/site/2/upload/Suiker.pdf

De jury over Cortijn Tonkes

'We bewonderen de maker van de winnende inzending om de pijnlijke humor en de manier waarop in enkele pagina's een gelaagd hoofdpersoon is neergezet.

Er zit er zó veel in de winnende inzending: het is spannend, schuurt, zet aan het nadenken over trauma, in krachtige scènes die toch nog wat mysterie toelaten. Dit gedegen opgebouwde verhaal is een verhaal van contrasten dat volgens ons verfilmd móet worden.

We waren van deze inzending zo onder de indruk dat dit verhaal naast een van de categorieprijzen ook de hoofdprijs verdient. Daarbij roepen we de winnaar op, of zouden we haast als voorwaarde verbinden: Wil de winnaar dit prijzengeld alsjeblieft aan een schrijfretraite spenderen? We willen van deze maker namelijk nog meer horen!'

De jury bestond dit jaar uit schrijver en spoken word koningin Babs Gons, muzikant en theatermaker Gery Mendes, illustrator en kinderboekenschrijver Mylo Freeman, journalist en redacteur Pete Wu en regisseur en documentairemaker Shamira Raphaëla.

 

Winnaars vijf categorieën

Cortijn wint de hoofdprijs (€5000) maar ook de categorieprijs Proza. De wedstrijd stond open voor inzendingen in vijf categorieën: beeld, audio/muziek, proza, proza, poëzie en spoken word. Uit elke categorie worden vijf inzendingen genomineerd, die samen die top 25 vormden. De jury koos vervolgens de volgende vijf categoriewinnaars, die ieder €1000 mee naar huis nemen.

Categorie Proza: Cortijn Tonkes - Suiker

Lees zijn verhaal Suiker

Categorie Audio: Sannemaj Betten en Marrit Jellema - Nooit meer los

De winnende inzending maakte op ons diepe indruk. Hierin wordt een verhaal bij de feiten verteld, dat zich in je geheugen grift: teder én keihard, urgent, oprecht. Een verrassende plotlijn met mooie taalvondsten en bovendien een passende voordracht.

Luister naar Nooit meer los

Categorie Beeld: Mirthe Dokter - Erocean

De winnende inzending is met erg veel toewijding en precisie gemaakt. Hierin komen oneindig veel onderdelen op verrassende wijze samen. Een verhaal met spaarzaam gebruik van tekst. En ruimte voor eigen interpretatie voor wie zich erin onderdompelt.

Bekijk de video Erocean

Categorie Poëzie: Martine van der Reijden - Hoe geef ik mijn inhoud leven

Dit winnende gedicht daagt de lezer uit, is expliciet maar laat zich niet meteen helemaal kennen, en bevat beelden die lang nagalmen. We roemen ook de prachtige titel van deze winnende inzending van de categorie poëzie.

Lees het gedicht Hoe geef ik mijn inhoud leven

Categorie Spoken Word : Sholeh Rezazadeh -De ketting van de tijd

De cadans, de subversieve metaforen en de wijze waarop de maker de woorden laat slepen, vonden we eigen en erg overtuigend. Met deze voordracht komt de maker dichtbij, maakt nieuwsgierig, en neemt je mee.

Luister naar De ketting van de tijd

Over de ILFU Verhalenwedstrijd

De verhalenwedstrijd waar goede verhalen in alle denkbare vormen verteld kunnen worden. Het thema van de derde editie van de ILFU Verhalenwedstrijd was De fictie bij de feiten. Fictie kan ervoor zorgen dat je tijdelijk iemand anders bent, een ander perspectief hebt, je blik verruimt.

De ILFU Verhalenwedstrijd is onderdeel van het ILFU, dat dit jaar plaatsvindt van 23 september tot en met 8 oktober.

https://verhalenwedstrijd.ilfu.com/

foto Anna van Kooij